KAZNA ZA NEISPLATU PLAĆA

Kosor razbjesnila sindikate, a obradovala poslodavce

07.07.2011 u 16:34

Bionic
Reading

'To nije ono što smo dogovorili s premijerkom Jadrankom Kosor. Za nas je to neprihvatljivo!' kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, na novi Kazneni zakon u kojem je u članku 133. definirano kako će se kažnjavati poslodavci za neisplatu plaća

Članak glasi: '(1) Tko ne isplaćuje plaće s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome ili tko ne izvrši sudsku odluku u vezi s tim pravom, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. (2) Ako počinitelj iz stavka 1. naknadno uplati zaostale plaće, može se osloboditi kazne.

Za sindikate je apsurdan prijedlog da zakon stupi na snagu tek 1. srpnja 2013. godine. Time se, smatraju, šalje poruka da je vlast spremna do ulaska u EU 'progledati kroz prste' poslodavcima koji ne isplaćuju plaće, a pri tome od sindikata očekuje potporu u lobiranju kod građana za izjašnjavanje na referendumu za ulazak Hrvatske u EU. (Hina)

Poslodavac i dalje može neplaćati radnike bez straha od kazne

Prema Severu to znači da ako poslodavac s radničkom plaćom plaća razne druge račune, na primjer dugove dobavljačima, a zakida svoje zaposlenike, a to ne donosi osobnu korist njemu ili nekom drugome, neće biti kažnjeno gonjen.

'Na taj način on može ne plaćati svoje radnike do imendana, bez ikakvih posljedica', ističe Sever dodajući kako će sindikati tražiti da se taj članak do drugog čitanja u Saboru izmijeni.

Ne zadovoljava ga ni drugi stavak, jer isplata samo zaostalih plaća nije dovoljna, smatra on, da se nadoknadi sva šteta radniku koju su on i njegova obitelj pretrpjeli dok nije imao nikakva primanja.

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel također nije zadovoljan kako je sročen 133. članak. Sindikalna strana, otkriva, predlaga je da on glasi: 'Tko s namjerom ne isplaćuje dio ili cijelu plaću ili tko ne izvrši sudsku odluku u vezi s tim pravo, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine'. Time bi se, smatra, zaista zaštitilo radnike od nesavjesnih poslodavaca.

I dok je novi kazneni zakon sindikalnu stranu razočarao i razljutio, poslodavce je obradovao barem u dijelu gdje se govori o neisplati plaća.

'Taj članak je dobro sročen i ali nismo zadovoljni s cijelim Kaznenim zakonom. U članku 133. ide se za tim da se kazne pravi kriminalci kojima nema mjesta u našim redovima', kratko je rekao Ivo Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

HUP: Ostajemo u Gospodarsko socijalnom vijeću

Na novi Kazneni zakon HUP je reagirao i službenim priopćenjem kojeg u cjelosti prenosimo:

Hrvatska udruga poslodavaca djelomično je zadovoljna Vladinim prijedlogom izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Želimo naglasiti da su poslodavci svjesni svoje odgovornosti za ispunjavanje svih obveza među kojima je, naravno, i isplata plaća radnicima. I slažemo se s time da oni koji ne ispunjavaju svoje obveze moraju biti kažnjeni, a moguće ih je kazniti i prema postojećim zakonskim propisima. Smatramo da se kazneno treba procesuirati samo one poslodavce koji uistinu počine kazneno, kriminalno djelo i za to smo se zalagali i na jučerašnjoj sjednici GSV-a. Zato smo zadovoljni što je promijenjena formulacija zakona koja sada kaže da se kazneno kažnjava samo one poslodavce koji ne isplate plaće radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

Međutim, u zakonskom su prijedlogu ostale i neke odredbe s kojima i dalje nismo suglasni. Poput odredbe da se već i za jedan mjesec kašnjenja s uplatom doprinosa može završiti u zatvoru što u uvjetima u kojima poslujemo smatramo potpuno  neprimjerenom kaznom.

Zato ćemo nastaviti inzistirati da se u daljnjoj proceduri donošenja ovog zakona i ostale sporne odredbe izmjene. Ne možemo dopustiti da se donosi zakon koji će i dalje pogoršavati poduzetničku klimu jer će rezultat toga biti daljnji pad zapošljavanja i investicija i izostanak gospodarskog rasta, a to nije dobro ni za poslodavce ni za radnike.

Obzirom da je dio naših primjedbi prihvaćen od strane Vlade ostajemo u Gospodarsko socijalnom vijeću kroz koje želimo postići dogovor i oko izmjene preostalih spornih odredbi
'.