ANALITIČARI O REZANJU PLAĆA

'MMF nas upozorava da ne možemo živjeti kao Grčka'

04.07.2011 u 14:29

Bionic
Reading

MMF-ov prijedlog o provođenju interne devalvacije rezanjem plaća i spuštanjem cijena za tportal prokomentirala su dvojica analitičara: Ljubo Jurčić i Damir Novotny. Jurčić smatra da je njihov prijedlog upozorenje da ne možemo živjeti na dug poput Grčke, dok Novotny upozorava da ne treba slušati MMF i devalvirati valutu jer bismo mogli zažaliti kao susjedna Srbija

HNB je spremno reagirao na MMF-ov prijedlog o povećanju deviznih pričuva, pa ga je još jedanput u nekoliko mjeseci odbacio, dok iz vlasti na zahtjev za internom devalvacijom za sada šute.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da bez obzira što priča MMF, Hrvatskoj će se po svemu sudeći devalvacija dogoditi: 'MMF nas samo upozorava da ne možemo vječno živjeti na dug kao Grčka te da je razdoblje devalvacije pred nama. Njihov stav je zapravo logičan, MMF nije zadužen za našu ekonomsku politiku nego za stabilnost financija, odnosno oni se samo brinu da vjerovnici mogu plaćati svoje dugove.'

Interna devalvacija znači rezanje plaća i mirovina, no to nije, komentira Jurčić, političko rješenje za Hrvatsku. 'To je pasivno rješenje, treba nam aktivno rješenje, da podižemo domaću proizvodnju i izvoz kako bismo smanjili udio vanjskog duga u BDP-u.'

Niti za analitičara Damira Novotnyja devalvacija nije dobro rješenje za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. 'Politički trošak provođenja devalvacije bi bio previsok, a ona nema niti ekonomskog smisla jer bi smanjila kupovnu moć građanstva, pa bi ljudi teže vraćali kredite, a poduzeća koja su orijentirana na domaće tržište bilježila bi gubitke. To nije dobar put', komentira Novotny.

Podsjeća na primjer susjedne Srbija koja je prošle godine nastojeći povećati konkurentnost jednokratno devalvirala dinar, pri čemu nije dirala plaće, nego je smanjila devalvacijom ukupan trošak plaća, no nije poboljšala izvoz odnosno podignula konkurentnost.

'Hrvatska baš kao niti Srbija nema dovoljno proizvoda koje bi izvozila. Vlada bi trebala potaknuti ponudu, povećati investicije u industrijskom sektoru kako bi se stvorili proizvodi koji bi bili konkurentni na međunarodnom tržištu', kaže Novotny.

Analitičar Novotny ne samo da se protivi rezanju plaća nego smatra da bi domaću potražnju trebalo održavati povećanjem mirovina. 'Bez obzira na veći deficit, mogle bi se povećati mirovine, ali trebalo bi smanjiti socijalna prava: povlaštene mirovine, braniteljske, subvencije poljoprivredi koje nisu dale rezultate, to su stvari koje bi Vlada morala napraviti. Rezanje plaća izazvalo bi nepotrebne tenzije i diskusije sa sindikatima, a ne bismo postigli željeni gospodarski efekt', zaključio je Novotny.