NEISPLATA PLAĆA

Sindikat zgrožen HUP-ovcem iz Dnevnika

30.06.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) 'zabrinuti su i zgroženi' izjavom predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u Dnevniku HTV-a o protivljenju najavljenim izmjenama Kaznenog zakona kojima bi neisplata plaća bila karakterizirana kaznenim djelom, jer bi to navodno bila 'vrlo loša poruka svim poslodavcima' koja će obeshrabriti novo zapošljavanje, kao i mnoge ulagače u Hrvatsku

Pitamo se za kakvo se to poslovanje zauzimaju u HUP-u, ako smatraju da će kažnjavanje poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima obeshrabriti poslodavce u zapošljavanju i odbiti nove ulagače, ističe NHS u priopćenju.

Ulagači koji se boje doći jer bi mogli biti kazneno gonjeni zbog neisplata plaća radnicima u Hrvatsku nisu niti dobrodošli, baš kao što nam ne trebaju ni poslodavci koji će otvarati nova radna mjesta uz pretpostavku da radnike ne moraju plaćati. Takvih u Hrvatskoj već imamo previše, poručuje NHS.

Sindikat podsjeća da se ugovorom o radu radnik obvezuje za poslodavca odraditi posao, a poslodavac mu za taj rad mora platiti dostojnu, primjerenu plaću. Onaj tko radniku uskrati njegovo pravo na plaću, ne samo da treba biti kazneno gonjen i platiti drastične kazne, nego treba završiti u zatvoru.

Nema suštinske razlike ako radnik podigne u banci svoju plaću pa ga na ulici netko opljačka ili ako mu tu plaću poslodavac ni ne isplati.

Stoga NHS od predstavnika HUP-a očekuje puno razumijevanje za radnike te, umjesto neprihvatljivih izjava, snažno podupiranje sindikalnih zahtjeva za drastično kažnjavanje poslodavaca koji radnike ne plaćaju za odrađeni rad, upravo zato što većina hrvatskih poslodavaca, kako u HUP-u tvrde, nije takva.