DALIĆ TRAŽI INVESTITORE

Zadužujemo se za još milijardu eura?

30.06.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Prezentacijom u Velikoj Britaniji u srijedu je završilo predstavljanje potencijalno novog hrvatskog obvezničkog izdanja inozemnim investitorima. Takozvani roadshow započeo je u ponedjeljak u Njemačkoj, a u utorak se preselio u Nizozemsku. Iz Ministarstva financija nisu mogli otkriti kakav je bio interes investitora za novo zaduženje koje analitičari procjenjuju na milijardu eura, te kakvi se uvjeti nude, piše Vjesnik

Novi dug u skladu je s planovima o zaduženju za ovu godinu, a novac će vjerojatno biti iskorišten za krpanje proračunskih manjkova, tvrde bankari

Stanoviti veo tajne oko novih obveznica pomalo ljuti analitičare. 'Do sada nije izašlo ni jedno priopćenje Ministarstva financija o tom pitanju. Toliko o transparentnosti fiskalne politike', komentirao je Vjesnikov izvor koji je želio ostati anoniman.

U bankarskim se krugovima može čuti kako je teško predvidjeti cijenu novog zaduženja, ali bi ona mogla biti sukladna s onim prošlim. U ožujku je Hrvatska na inozemnom tržištu 10-godišnjim obvezničkim izdanjem prikupila 1,5 milijarda dolara uz 6,37 posto godišnjih kamata.

'Novi dug u skladu je s planovima o zaduženju za ovu godinu, a novac će vjerojatno biti iskorišten za krpanje proračunskih manjkova. Ako Ministarstvo ne dobije dovoljno novca vani, ostatak će posuditi na domaćem tržištu', govori se među bankarima.