LUKSUZ UZ JELAČIĆ PLAC

Stipić i Radić prodaju stanove u Ban centru po 7.000 eura

29.06.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Stipić grupa i Institut IGH, investitori Ban i Bundek centra, dvaju najvećih građevinskih projekta u Zagrebu, najavili su početak prodaje stanova. Cijene nekretnina u Bundek centru kreću se od 1.900 do 2.600 eura po četvornom metru, dok za stambeni kvadrat u Cesarčevoj ulici, gdje je smješten Ban centar, treba izdvojiti od 5.310 do 7.020 eura

Cijena stanova u Bundek centru kreće se od 1.900 do 2.600 eura po četvornom metru, a kako je danas izvijestio Tomislav Alpeza iz Instituta IGH, u pretprodaji je potpisano 48 kupoprodajnih ugovora i rezervirana su 23 stana, što je trećina od ukupnog broja. Kupce stanova na Bundeku kreditira Zagrebačka banka uz kamatu od 4,5 posto na 30 godina.

U luksuznom Ban centru, u Cesarčevoj ulici pored Jelačić placa, cijene stanova kreću se od 5.310 do 7.020 eura po četvornom metru, a najskuplji su oni na najvišim etažama. Iako se ranije pisalo da će cijena najluksuznijih kvadrata iznositi 8.000 eura, nova cijena predviđa 'samo' 7.020 eura.
 
U Cesarčevoj ulici rezervirano je 27 stanova, što predstavlja oko 40 posto od ukupnog broja stanova u Ban centru. Prodaja dosad nije bila moguća zbog pravnih prepreka. Najveći i najluksuzniji stanovi u Ban centru imaju 300 četvornih metara i za njih je potrebno izdvojiti više od dva milijuna eura, a ima ih ukupno šest s tolikom kvadraturom, od čega su dva rezervirana.

U dogovoru sa stanarima koji žive u susjedstvu Ban centra, investitori su pokrenuli inicijativu za proširenje pješačke zone oko Ban centra do Palmotićeve ulice te tvrde da Grad Zagreb 'iskazuje puno razumijevanje' za tu ideju. Garaže u Ban centru u cijelosti će biti privatne, namijenjene stanarima, a ne građanstvu, ali će istodobno biti ponuđene na tržištu zbog svoje atraktivne pozicije u centru grada.

Vrijednost oba projekta iznosi 150 milijuna eura te je riječ o najvećim građevinskim investicijama u vlasništvu domaćih tvrtki u Hrvatskoj. Useljenje na Bundeku planirano je za svibanj, a u Ban centru za kolovoz 2012. godine.

Podsjetimo, oba centra bila su vrhunac poslovnog partnerstva IGH Jure Radića i Konstruktora Željka Žderića, koji ih više nisu mogli financirati, pa im je kreditor, Zaba, proširio partnerstvo: Žderić je ispao iz Ban centra, a ušla je Stipić grupa. U Ban centru danas najveći udio, od 40 posto, ima Stipić grupa, slijedi IGH s udjelom od 37 posto te Zagrebačka banka i Nikica Valentić. Žderićev Konstruktor ostao je u Bundek centru, iako je i u njega kao partner ušla Stipić grupa.

Sven Müller, član uprave Stipić grupe, kazao je da su oba projekta u punom građevinskom zamahu, s time da je to na Bundeku uočljivije, a u Ban centru manje vidljivo zbog specifičnosti gradnje.

'Zbog naprednih metoda gradnje, gradilište Ban centra gotovo svakodnevno posjećuju studenti Građevinarskog fakulteta u Zagrebu te predstavnici mnogih građevinskih tvrtki, što je još jedan dokaz najviše kvalitete projekta', izjavio je Sven Müller, član uprave Stipić grupe te član Uprave Ban i Bundek centra.

Ban centar potpisuju arhitekti Svebor Andrijević, Otto Barić i Senka Dombi, a Bundek centar ured de Architekten Cie iz Zagreba.