POPIJAČEVA MUDROST

'Nije važno tko je vlasnik Ine, ona će uvijek biti naša'

29.06.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Predsjednik SDP Zoran Milanović smatra da je skandalozno to što je premijerka Jadranka Kosor najavila sastanak s Državnim odvjetništvom (DORH) vezano za istragu o podmićivanju Ive Sanadera od strane MOL-a

'To je strogo zabranjeno! Državno odvjetništvo vodi tajnu istragu i takva ideja je skandalozna! Ako već želi zaštiti nacionalne interese onda je najbolje da šute i da više ništa ne potpisuju', obrušio se na Milanović na primjerku u emisiji o slučaju Ina – Mol Hrvatskog radija.

Želju Vlade da izmjeni ugovor s Molom čelnik najjače oporbene stranke naziva licemjerno jer je upravo HDZ, ističe, isprovocirao prodaju dionica Mađarima i potpisivanje ugovora.

'Svijet nije seoska zadruga, u njemu se potpisano poštuje!', poručuje Milanović.

Za njega je na 'dugom štapu' mogućnost da se sporazum s Molom raskine ako se dokaže da im je upravljanje Inom Sanader prepustio za 10 milijuna eura. Treba se usredotočiti, naglašava, da Ina normalno radi i da ne dođe do zastoja u njezinom poslovanju.

Na njegove napade odgovorio je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Ocijenio je da je šef oporbe puno toga rekao ali da ga se ne može uhvatiti 'ni za repu, ni za glavu'. Upozorio je Milanovića da je zaboravio da je upravo SDP pokrenuo privatizaciju Ine kad je ona bila jaka i neovisna kompanija kojoj tad nije trebao strateški partner.

Popijač je potvrdio da je Vlada definitivno odustala od ideje da se posebnim zakonom vlasništvo nad Inom ograniči na najviše 49 posto jer se takvim ograničenjima u EU krše zakoni o slobodnom kretanju robe i kapitala.

'Nije temeljno pitanje tko je većinski vlasnik Ine, već što se s kompanijom događa, kakva će ona biti danas a kakav sutra. Na to se trebamo usredotočiti. Ina će i dalje biti hrvatska bez obzira na omjere vlasništva', ustvrdio je Popijač gostujući na Hrvatskom radiju.