ZORAN MILANOVIĆ

'Ne može sada HDZ ići plakati mami zbog Ine'

28.06.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Da se nekome tko ima praktički dionica kao i ti daju sva upravljačka prava, to je štetna odluka na koju smo otpočetka upozoravali i za koju nije bilo razloga. No takva politička odluka nije za optuženičku klupu, već za sud građana i kaznu na izborima. Ustvrdio je to Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, na godišnjoj konvenciji SDP-a Varaždinske županije, osvrćući se na privatizaciju Ine, posebice raspodjelu upravljačkih prava

'To je bila jako loša i neinteligentna odluka za koju nigdje nije pisalo da je obaveza. Nakon takve odluke ne možeš ići mami, plakati i govoriti - nisam tako mislio, nisam tako htio. To ne funkcionira tako u normalnom svijetu. Kad se nešto potpisuje, to znači i svjesno obvezivanje, pa se ugovor, čak i ako je štetan za tebe, mora poštivati. Međutim, da su nas slušali, takav ugovor ne bi nikada potpisali. Sada nam ostaje samo pitanje kontrole štete', upozorio je predsjednik SDP-a.

Za Milanovića je prva privatizacija Ine pod koalicijskom vladom bila transparentna i bez mrlje: Ina je u manjem dijelu prodana poznatom partneru koji je ponudio najviše. Druga je faza, međutim, bila nešto sasvim drugo:

'Bio je to u najmanju ruku netransparentan proces. Već od prvog trenutka postavljali smo pitanje zašto je izdvojen plinski biznis. Zašto je time partneru poklonjeno pola milijarde eura? Koji su to bili motivi i razlozi? Pitali smo, ali nismo nikoga optuživali za korupciju te da uzima milijune eura jer nam to nije palo na pamet. Vidjeli smo, doduše, da se to radi negdje drugdje pa smo mislili da im ne treba i tu', ustvrdio je Milanović, dodajući da ne želi nikoga unaprijed osuđivati jer se radi o ozbiljnim stvarima koje treba dokazati.

Kada se analizira ono što se u domaćoj energetici radilo zadnjih godina, Milanović drži da ostaje gorak okus zbog štete za Hrvatsku koju će trebati popraviti, kao i odnose unutar Ine, kao kompanije od strateškog interesa za našu zemlju.

'Koji je tu interes Hrvatske? Je li to sukob ili da ta strateška kompanija funkcionira? Taj će zadatak vjerojatno dočekati nas. Tu ćemo se ponašati hladnokrvno, puno odgovornije i poštenije od svojih prethodnika. Ali prvo se moramo izboriti za povjerenje ljudi, što će biti jako teško jer ljudi su razočarani, ne vjeruju u politiku i političare koje smatraju najnižom kategorijom. No shvaćaju da nismo svi krivi ni isti, a na nama je da ih i uvjerimo u to', ustvrdio je Milanović te pozvao okupljene da krenu u gradnju male, ali uspješne europske države.

Maras: Kosor bi mijenjala ugovor za koji je dignula ruku

Naglasivši da je u tri godine vlasti HDZ-a napravljen proračunski deficit od 40 milijardi, a koristi od toga nisu baš nikakve, o čemu govori i to da nema radnih mjesta, saborski zastupnik Gordan Maras također se osvrnuo na Inin slučaj.

'Jasno smo rekli da oko Ine nešto nije u redu, da nije logično to što dopuštamo partneru, mađarskoj strani, 100 posto upravljačkih prava, a ima 47 posto vlasništva, odnosno samo tri posto više od hrvatske strane. Na to smo upozoravali, a mnoge su stvari bile rečene na povjerenstvu. Međutim, HDZ je na to odmahnuo rukom. Sada Jadranka Kosor pokušava promijeniti ugovor, što je nevjerojatan nonsens, jer je i ona dignula ruku za taj ugovor, a sada ga želi promijeniti. Tako je HDZ radio i sada radi. No takvo što više nikada ne smije biti praksa u Hrvatskoj. Nacionalni interesi, a Ina kao najveća kompanija je nacionalni interes, moraju biti primarno zaštićeni. Moramo imati mogućnost utjecaja na to kako će Ina poslovati, pa tako i kolika će biti cijena plina za našu industriju koja je sad na petom mjestu po skupoći u Europi, odnosno otprilike 30 posto veća nego u Mađarskoj. Zato želimo da naše gospodarstvo ima koristi od naših nacionalnih bogatstava. To HDZ nije znao čuvati, nego je na netransparentan način davao i poklanjao. SDP će to promijeniti. Nacionalni interesi, gospodarstvo, zapošljavanje, rad i standard moraju biti naša primarna politika', naglasio je Maras.