ZAKAZAN JOŠ JEDAN SASTANAK

Radnici Dalmacijavina gube strpljenje

27.06.2011 u 18:34

Bionic
Reading

Pregovori predstavnika radnika Dalmacijavina s upravom tvrtke i Agencijom za upravljanje državnom imovinom i dalje traju te je, nakon jutrošnjeg sastanka, zakazan je još jedan za danas poslijepodne

Dugotrajni pregovori odvijaju se u sjeni radničkog zauzimanja zgrade Dalmacijavina u trajektnoj luci. Radnici dežuraju u tri smjene u krugu tvornice i, po svemu sudeći, njihovo strpljenje je na izmaku. Oni nisu primili plaću još od veljače, a nakon preseljenja pogona u Sjevernu luku, proizvodnja još nije počela.

Predstavnik sindikata Luka Bucat rekao nam je da su pregovori spori i mučni i da radnici očekuju da Petar Čobanković ispuni obećanja o isplati zaostalih plaća i ponovnom pokretanju proizvodnje. 'Za sindikate je sada prioritet da se krene s proizvodnjom vina, kvasine i sokova, nažalost nismo dobili licencu za proizvodnju žestokih alkoholnih pića, a bez toga nećemo biti konkurentni. Najava pregovora s potencijalnim partnerima i investitorima iz Italije i Švedske sada je u drugom planu, važno je isplatiti dio plaća i pokrenuti proizvodnju', istaknuo je Luka Bucat

Da je situacija izuzetno teška, posvjedočili smo na licu mjesta. Očajni radnici gube strpljenje i povjerenje u svoje predstavnike. Ispred zgrade Dalmacijavina žestoko su se verbalno sukobili. Radnice tvrde da su u bezizlaznom položaju, u dugovima i da nemaju novca ni za autobusne karte te traže od predstavnika sindikata drastične i radikalne poteze, a ne beskonačno pregovaranje. 'Treba se zemlja zatresti i treba napraviti nešto što će svi zapaziti', emotivno je uzviknula jedna radnica. Takve najave i prijetnje treba uzimati za ozbiljno jer sa samo dva-tri šlepera koji su već parkirani u krugu tvornice, radnici mogu potpuno blokirati trajektnu luku i zaustaviti transfer prema otocima. Tad bi šteta za turizam bila puno ozbiljnija.

Kako će proteći novi krug razgovora predstavnika radnika s upravom i Agencijom, još ne znamo, no izgleda da se Dalmacijavinu ne piše dobro. Vrijedan prostor i zgrada u trajektnoj luci su dio temeljnog kapitala tvrtke, no u sjeni važnog problema egzistencije i sudbine 450 radnika, jedan drugi problem nitko nije do sada ozbiljno razmatrao. Objekt je projektirao poznati splitski arhitekt Stanko Fabris i radi se o iznimnom primjeru moderne industrijske arhitekture s kraja pedesetih godina prošlog stoljeća. Zgrada centralne vinarije sa svjetionikom na Katalinića brigu u znatnoj mjeri predstavlja prepoznatljivu vizuru tog dijela Splita i važan je dio suvremen arhitektonske baštine grada. Gradske vlasti najavljuju ambiciozne projekte na navedenoj lokaciji i do sada nitko nije uzeo u obzir zaštitu Fabrisovog projekta od devastacije ili rušenja.