SAMO DOBRE VIJESTI

Premijerka bi sa sindikatima o EU, umjesto o plaćama

27.06.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas prigovor premijerki Jadranki Kosor jer je za sutra sazvala hitan sastanak sa čelnicima sindikalnih središnjica vezano uz završetak pristupnih pregovora s EU, umjesto da sastanak bude posvećen rješavanju gorućih gospodarskih i socijalnih problema.

NHS u pismu podsjeća premijerku da sindikati već tjednima traže sastanak o stanju i rezultatima dogovora vezanih uz neisplatu plaća, osnivanje posebnih radnih sudova i posebnih odjela za radno sudstvo, zakonsko utvrđivanje neisplate plaća kao kazneno djelo, onemogućavanje otvaranja novih tvrtki poslodavcima koji nisu izmirili obveze prema radnicima, kao i o općem kolektivnom ugovoru, gospodarskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, povratu sindikalne imovine i sl.

Budući će pristupni pregovori kroz tri dana biti dovršeni, a bliži se i kraj ljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora, očekujemo i tražimo hitnu operacionalizaciju svih naših dogovora, kao i onog vezanog uz referendum o referendumu, ističe NHS u pismu.

Sindikalne središnjice doznavale su mnoge pojedinosti o tijeku i rezultatima pregovora o ulasku u EU tek iz medija, pa NHS ne vidi svrhu da se o tome izvješćuju sada na jednom kratkom sastanku, na brzinu i površno.

Stoga traži da informacije vezane uz rezultate pregovora budu javno dostupne u najkraćem mogućem roku, a sutrašnji sastanak bude posvećen pitanjima vezanim uz stanje u gospodarstvu, od nelikvidnosti do nezaposlenosti.