NIŠTA OD IZVOZA

Crotram dosad nije prodan niti jednoj zemlji

17.03.2009 u 08:44

Bionic
Reading

Sklapanje ugovora do sada nije uspjelo ni u Mađarskoj, ni u Finskoj, ni u Kazahstanu, a Bugarska se pozvala na činjenicu da niti jedna zemlja EU nije kupila Crotram

Hrvatske tvrtke Končar i Gredelj izgubile su gotovo svaku šansu da Sofiji prodaju 26 tramvaja vrijednih približno 65 milijuna eura, nakon što su Bugari postavili protekcionistički uvjet prema kojem će odabrati onaj tramvaj koji se već nalazi u nekoj od zemalja Europske unije piše Poslovni dnevnik

S obzirom da Crotram dosad nije prodan niti jednoj članici EU sasvim je izgledno da će na tenderu koji je zaključen u ponedjeljak pobijediti Siemens, Škoda ili Bombardier, čiji su proizvodi prema dosadašnjoj dokumentaciji bili znatno slabiji u odnosu na hrvatski konzorcij. 'Naručitelj postavlja uvjete no očito je da EU štiti domaću industriju. To je uobičajena praksa. S time se ne susrećemo prvi put', izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Gredelja Antun Fabek, dodavši kako će rezultat biti poznat za dva tjedna.

Bivši hrvatski veleposlanik u Sofiji, Dražen Vukov Colić, nedavno je isticao kako su šanse da Bugari kupe hrvatski tramvaj 99 posto. 'Zatečen sam ovom informacijom. Službeni zapisnik bio je pun pohvala. Probna vožnja prošla je izvanredno, Crotram je dobio najbolje moguće ocjene, te je bio u velikoj prednosti', komentirao je Vukov Colić.

Hrvatske kompanije prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju imaju jednaka prava kao i tvrtke iz zemalja EU prilikom ovakvih natječaja. 'No natječaj ili njegova formulacija mogu se tako napisati da se ne krše odredbe Sporazuma. Svaka velika ekonomija sada se brine o svom gospodarstvu. Nisam iznenađen protekcionističkom mjerom,' izjavio je Ante Babić, potpredsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

Ovih je dana propao i potencijalni posao u Mađarskoj, gdje je Crotram odustao od natječaja zbog širokog kolosijeka, Gredelju i Končaru ostaje nada da će hrvatski tramvaj osvanuti na ulicama Helsinkija, o čemu će se odlučiti u studenom.