LESAR O KREDITIMA DO 75. GODINA

'Dogovor Vlade i bankara je memorandum prijevare građana'

22.06.2011 u 10:53

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar sinoć je u Slavonskome Brodu memorandum Vlade s bankama o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita nazvao 'memorandumom prijevare hrvatskih građana'

'Produljenjem otplatnoga roka građanima se tobože olakšava situacija, a ne objašnjava im se da će im tako ukupni dug biti daleko veći. Mi smatramo da kreditni rizik ne može biti samo na strani dužnika, nego da ga podjednako moraju snositi i banke, jer se radi o kapitalu koji je zarađen ovdje u Hrvatskoj', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista koji je posebice govorio o problemima građana koji imaju kredite u švicarskim francima.

Memorandumom o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita dužnicima se s poteškoćama u vraćanju kredita zbog jačanja švicarskog franka omogućuje produljenje roka otplate, uz minimalne dodatne troškove. Memorandum je s Vladom potpisalo osam banaka.

Lesar je večeras u Slavonskome Brodu predstavio akciju Zahtjevnica, kojom Hrvatski laburisti traže ukidanje devizne klauzule na sve kredite te pravedno i pošteno provođenje, a građani su svojim potpisom mogli dati potporu toj inicijativi koju će ta stranka kao prijedlog izmjena zakona u srpnju uputiti u saborsku proceduru.

Ustvrdivši da se stalno krši zakon pri provedbi ovrha, Lesar je pozvao ministarstva pravosuđa i financija te guvernera HNB-a na hitan nadzor i kontrolu tih postupaka u institucijama za koja su mjerodavni.

Komentirajući proširenje istrage u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera i sumnje da je primio mito od 10 milijuna eura za prepuštanje MOL-u upravljačkih prava u Ini, Lesar je rekao da ga to ne iznenađuje.

'Ja sam nekoliko puta u Saboru govorio i upozoravao na nacionalnom antikorupcijskom vijeću da bi cjelokupni posao oko Ine, kada smo tu tvrtku i upravljačka prava poklonili MOL- u, trebao biti predmet ozbiljne istrage. I ovo otvaranje pitanja primanja mita kad je prodaja Ine u pitanju, zahtijeva istragu ne samo iz vremena Sanadera, nego do današnjih dana', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista.