DEBLOKIRAN RAČUN

Varteks nastavlja s prozvodnjom

14.06.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Nakon kratke obustave zbog neisplate plaće za mjesec travanj, nastavljena je proizvodnja u Varteksovom pogonu šivaonice i krojačnice budući da su počele isplate nakon deblokade računa kompanije

Petstotinjak radnica šivaonice i krojačnice našeg najvećeg tekstilnog poduzeća zadnju je plaću primilo 6. svibnja, i to za ožujak. Budući da im plaća za travanj nije sjela do ponedjeljaka, 13. lipnja, dan kasnije odlučile su prekinuti rad. Jutrošnja obustava, međutim, nije dugo trajala jer su obaviještene isplate kreću tijekom današnjeg dana.

'Još od prošle godine kasne plaće u Varteksu po mjesec dana, tako da ne bi bilo nikakvih problema da kašnjenje ovaj put nije dodatno produljeno. No nakon obavijesti o isplatama, odmah se krenulo s proizvodnjom jer su zaposlenici svjesni situacije. Prilike u Varteksu naime nisu ništa lošije nego u drugim tekstilnim i drvoprerađivačkim poduzećima, odnosno domaćoj industriji. Stoga se nadam da će krenuti Model C Vladinog programa za pomoć gospodarstvenicima ne samo za Varteks, nego i druga poduzeća', ističe Savo Šmitran, regionalni povjerenik Sindikata tekstila, kože, gume i obuće, koji je najzastupljeniji među Varteksovim zaposlenicima.

Do kašnjenja u isplati plaća, kako pojašnjavaju u upravi Varteksa, došlo je zbog 'tehničkih razloga prilikom obrade plaće'.

Problem je nastao, kako nam je rečeno, zbog tehničkih razloga na relaciji Varteks – Fina. U to smo se i sami uvjerili uz pomoć kolege Krešimira Severa, veli Šmitran.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da njegova pomoć zapravo i nije bila osobita budući da je samo dao informaciju gdje varteksovci mogu tražiti pojašnjenje što se zapravo dogodilo.

'Radi se o info desku Fine gdje svi zainteresirani mogu dobiti pojašnjenje zašto je došlo do ovrhe ili blokade računa. Taj novi sustav koji vodi Fina ne dopušta bilo kakve urgencije radi deblokade računa, što je bio i osnovni smisao njegovog uvođenja. Tako se i u slučaju Varteksa dogodilo da plaća nije prolazila zbog blokade koja se, primjerice, ne može ukloniti samo zato što plaće kasne jer to nije valjani razlog. Međutim plaća je prošla odmah kada su ispunjeni uvjeti za deblokadu i za to su dati čvrsti, materijalni dokazi. Ne znam što je točno učinjeno, ali su moguća samo dva rješenja: Ili su podmirena potraživanja vjerovnika koja su bila razlog blokade, ili je poslovodstvo s njima postignulo dogovor da povuku potraživanja. Trećeg rješenja ne bi smjelo biti jer onda bi to značilo da imamo sustav koji nije objektivan te u kojem siromašniji stradavaju, a onaj tko je jači – kvači', doznajemo od Severa.