OPTIMISTIČNA PREMIJERKA

'Ova turistička sezona bit će najbolja dosad'

14.06.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor danas je u Istri otvorila novu dionicu četverotračne autoceste od Umaga do Kanfanara

'Otvaranje ove dionice od 50 kilometara znači ogromnu potporu hrvatskom turizmu i gospodarstvu, jer ako znamo da nam preko 90 posto gostiju dolazi automobilima, onda otvaranje nove dionice znači jako puno. U prošloj godini imali smo više od 19 milijuna noćenja, a vjerujem da će 2011. biti zapamćena kao rekordna, najbolja turistička sezona, za što su ostvarene sve predispozicije', kazala je Kosor.

U listopadu 2008. započeli su radovi na izgradnji punog profila istarske 'žile kucavice'. Prema prvotnom planu bilo je predviđeno u veljači 2012. pustiti u promet sve dionice druge faze A izgradnje punog profila, no u dogovoru s lokalnim vlastima od toga se odustalo. Naime, nakon što je u lipnju prošle godine puštena u promet dionica Istarskog ipsilona u punom profilu od Pule do Kanfanara, danas je, osam mjeseci prije roka, otvorena i dionica u punom profilu prema Umagu, a još 18 kilometara autoceste od čvora Rogovići do čvora Kanfanar dovršit će se u listopadu

Također, krajem lipnja uslijedit će i puštanje u promet spojne ceste od čvora Pula do Pomera, a programom izgradnje predviđeno je i proširenje poluautoceste u autocestu između Rogovića i Matulja, što uključuje i izgradnju druge cijevi tunela Učka te drugog objekta vijadukta Mirna i Limska draga u sklopu takozvane faze B.

'Do kraja 2014. godine, kada će ova autocesta biti u potpunosti gotova, mi ćemo već godinu i pol biti članica Europske unije', kazala je Kosor. Istaknula je da je uloženo 475 milijuna proračunskog novca što pokazuje kako se, bez obzira na političku pripadnost, puno toga može planirati i ostvariti radeći zajedno. Naime, kako je napomenula premijerka, također je i u 72 kilometara plinovoda Vodnjan – Umag uloženo 28 milijuna, a među velikim investicijama podsjetila je i na prije desetak dana u Poreču potpisani sporazum za odlagalište Kaštijun

'Otvaramo cestu koja nas vodi prema Europi', kazao je župan Ivan Jakovčić istaknuvši da je Istra puno učinila za ulazak Hrvatske u EU te da su uspjesi Vlade ujedno i uspjesi svih europski orijentiranih građana.

Premijerka je u pratnji ministra gospodarstva Đure Popijača, ministra prometa, veza i infrastrukture Božidara Kalmete, glasnogovornika Mladena Pavića obišla tijekom prijepodneva početak radova na mjernoj stanici plinovoda u Poreču te posjetila prostore Eufrazijeve bazilike i Muzeja porečko-pulske biskupije.