SCT U STEČAJU

Bankrotirao slovenski građevinski div

14.06.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Prisilna uprava i vjerovnici nekad vodeće slovenske građevinske tvrtke SCT složili su se u utorak na okružnom sudu u Ljubljani o početku stečajnog postupka nakon što su prethodnih mjeseci propali pokušaji njegove dokapitalizacije i postupka prisilne naplate dugovanja

Sud sada u roku od osam dana mora objaviti početak stečajnog postupka krovne tvrtke čije su tvrtke-kćeri već otišle u stečaj prethodnih mjeseci.

Potencijalni ukupni dug SCT-a prema 'crnom scenariju' mogao bi se, u slučaju da se unovče sva bankovna jamstva, popeti i do 450 milijuna eura, izjavio je prokurist SCT-a Dušan Mes koji je na tu dužnost imenovan prije mjesec dana.

Od unovčavanja jamstava ovisno je koliko dio svojih potraživanja bi mogli dobiti vjerovnici i podizvođači tvrtke koja je sagradila najveći dio slovenskih autocesta. Procjenjuje se da bi postupak stečaja mogao trajati godinama, a da će stečajna masa u najboljem slučaju biti dovoljna za isplatu između 15 i 25 posto potraživanja vjerovnika

Zbog velikog pada aktivnosti u slovenskom građevinskom sektoru, čija je vrijednost zbog recesije prepolovljena u odnosu na 3,5 milijardi eura na koliko se procjenjivao 2008. godine, SCT je lani postao nelikvidan, a prošlu je godinu završio sa 200 milijuna eura gubitka.

U gubicima je i najveći dio drugih građevinskih kompanija, a u međuvremenu nisu uspjeli pokušaji vlade da se domaćim građevinarima osiguraju dodatni poslovi u inozemstvu, posebno u Libiji i Rusiji.

Otvaranjem stečajnog postupka za 760 preostalih radnika SCT-a, međ kojima je polovica stranaca, počinje 15-dnevni otkazni rok. Nije im isplaćeno zadnjih šest plaća, a iz posebnog državnog jamstvenog fonda za poduzeća u stečaju mogu računati na isplatu samo triju plaća, dok će ostatak morati tražiti u postupku podjele stečajne mase, objavili su u utorak slovenski mediji.

U svojim najboljim vremenima SCT je zapošljavao 11.000 ljudi, još toliko vanjskih djelatnika s ugovorom i desetak tisuća kooperanata.

Slovenski stručnjaci za sektor građevinarstva boje se da bi slovenska građevinska industrija zbog stečaja SCT-a mogla nespremna dočekati slijedeći investicijski ciklus i oporavak građevinskog sektora, te doći u ruke strane konkurencije, pri čemu se kao zainteresirane spominju austrijske građevinske kompanije.