MISTERIJ HRVATSKOG KRASTAVCA

Konzum tvrdi da prodaje više povrća unatoč E. coli

10.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Dok se hrvatski povrćari, među kojima i oni iz Todorićevog Agrofructusa, žale da je panika oko bakterije E. coli ugasila glad kupaca za povrćem, pa ministar poljoprivrede pred kamerama guta velike količine krastavaca, u Konzumu se hvale posve suprotnim trendovima: ne samo da im prodaja domaćeg povrća nije pala, nego se čak kupuje i više nego prije!

Samo dan nakon što je Damir Deak iz Todorićeva Agrofructusa u Dnevniku HTV-a zavapio kako krastavce zbog bakterijske panike nemaju kome ni pokloniti, a kamoli prodati, iz Konzuma stižu posve drukčije vijesti: zakupili su u četvrtak u dnevnim novinama oglas preko cijele stranice u kojem se hvale da im je prodaja domaćeg povrća u prošlom tjednu porasla za 14 posto.

Iz Agrofructusa, Agrokorove kompanije za proizvodnju i otkup voća i povrća, u srijedu su se u Dnevniku doduše žalili samo na pad prodaje krastavaca, no Konzumove optimistične brojke u suprotnosti su i izjavom još jednog Todorićeva menadžera Stanka Ćosića. Jedan od čelnih ljudi Agrofructusa, tvrtke koja je ključni Konzumov dobavljač povrća, prošli se tjedan novinarima požalio kako je nakon izbijanja epidemije E. coli potražnja za povrćem u prosjeku pala čak za 30 posto, a u slučaju rajčice, salate i krastavaca taj pad veći je i od 50 posto.

U maloprodajnom lancu istog vlasnika, Konzumu, bartaju pak potpuno drukčijim brojkama i u oglasu ističu da im je prodaja domaćeg povrća u prošlom tjednu porasla za 14 posto, ne navodeći doduše razdoblje s kojim se uspješan tjedan uspoređuje. Na naš izričit upit odgovorili su pak da se povećanje prodaje povrća od 14 posto odnosi na prodaju u istom tjednu prošle godine.

Kako bi pojasnili raskorak u rezultatima unutar Agrokora pitali smo Konzum za podatke o strukturi dobavljača i omjeru domaćeg i uvezenog povrća. 'Konzum godišnje proda više od 70.000 tona povrća. Udio domaćeg povrća u ukupnoj ponudi ovog dijela asortimana iznosi u prosjeku više od 80 posto, a u aktualnoj sezoni sve povrće koje imamo je iz domaće proizvodnje. Konzum kroz suradnju sa Agrofructusom, koji ima 11 otkupnih stanica diljem Hrvatske, kontinuirano otkupljuje svu raspoloživu hrvatsku proizvodnju povrća', odgovorili su na tportalov upit iz Konzuma. No kako je onda moguće da se voćari iz Agrofructusa, najvećeg Konzumovog dobavljača, žale na pad prodaje, nisu nam odgovorili. Jesu li onda Agrofructusov pad izazvale ostale trgovine koje se kod njega opskrbljuju, odnosno jesu li kupci u Konzumu zaista natprosječno otporni na paniku oko E. coli?