LJUBO JURČIĆ:

'U Hrvatskoj pola milijuna radno sposobnih ne radi'

09.06.2011 u 14:52

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je nužno provoditi strukturalne promjene, a bez novih investicija prijeti joj dugo razdoblje niskih stopa rasta, kazao je danas na početku 2011. SEE Management Foruma 'Jugoistočna Europa i EU - Pogled unaprijed' savjetnik i izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića Boris Cota

Cota je ukazao na važnost regionalne suradnje zemalja jugoistočne Europe koju, kako je rekao, čini skup relativno malih i fragmentiranih tržišta, i koje su u većini u kratkom razdoblju prešle iz planskog u tržišno gospodarstvo.

Dvodnevni Forum 'Jugoistočna Europa i EU - Pogled unaprijed', na kojemu sudjeluje više od 200 ekonomista i drugih stručnjaka, počeo je danas u Opatiji, a organiziralo ga je Hrvatsko društvo ekonomista u suradnji sa Savezom ekonomista Srbije i IEDC Poslovnom školom Bled iz Slovenije.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kazao je da treba naći načine kako bi zemlje jugoistočne Europe više surađivale i iskoristile zapostavljeni prirodni kapital.

Naveo je da ulazak u EU predstavlja standardizaciju roba i usluga te da bi univerzalna pravila EU trebalo prilagoditi posebnostima pojedinih zemalja

Ocijenio je da novac iz fondova EU-a, iako je riječ o velikim sumama, neće napraviti veliki pomak u domaćem BDP-u, posebice ako ga se dobro ne usmjeri, te da je moguće da će se od Hrvatske nakon ulaska u EU tražiti smanjenje potrošnje, što bi moglo uzrokovati manje plaće, negativnu atmosferu i političke posljedice.

Jurčić je još rekao da u Hrvatskoj ima oko 500.000 radno sposobnih koji nisu uključeni u svijet rada te da uz ostale neiskorištene potencijale, kao što su sirovine, poljoprivredne površine i drugo, nije toliko nužno posuđivati strani kapital.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin također je ukazao na potrebu regionalne suradnje. Rekao je da je pitanje repozicioniranja Srbije u novim uvjetima ozbiljna tema, da je Srbija zarobljenik tranzicije jer da se globalna kriza u Srbiji interferira s tranzicijskom krizom.

Đuričin je istaknuo da Srbija nije uspjela napraviti iskorak iako je potkraj 2010. statistički izašla iz krize, budući da je dvije godine za redom ostvarila gospodarski rast. Uz stopu rasta od 2,5 posto, Srbija je u prošle dvije godine izgubila oko 450.000 radnih mjesta, a na 1,15 zaposlenih dolazi jedna uzdržavana osoba, naveo je.

Skup je nastavljen izlaganjima o novim ekonomskim izazovima i regionalnoj suradnji, o regionalnom liderstvu, inovacijama, privlačenju kapitala i drugim temama.