POTPISAN SPORAZUM U DUBROVNIKU

Gotovo 43 milijuna kuna za zaštitu Jadrana od onečišćenja

08.06.2011 u 21:16

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić danas je u Dubrovniku s direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem potpisao sporazum o financiranju kapitalnih vodno-gospodarskih projekata u 2011. ukupno vrijednih 42,9 milijuna kuna, a riječ je o projektu zaštite Jadrana od onečišćenja

Također, glavni direktor Hrvatskih voda Husarić, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i direktor Vodovoda 'Dubrovnik' Branko Negodić potpisali su ugovor o financiranju druge faze projekta zaštite onečišćenja voda u priobalnom području Jadran II. - Dubrovnik. Po projektu vrijednu 54 milijuna kuna bit će izgrađena suvremena kanalizacijska mreža u priobalju.

Od toga je 25 milijuna kuna osigurala Svjetska banka, Globalni fond za zaštitu okoliša četiri milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva 12 milijuna kuna, Hrvatske vode šest i Vodovod 'Dubrovnik' sedam milijuna kuna.

Kako je istaknuo potpredsjednik vlade Pankretić, zaštita voda naša je obveza i do 2021. moramo pitkom vodom opskrbiti svako kućanstvo, a svako naselje pročišćivačem i to ne mehaničkim, nego biološko-kemijskim.

'Ovo je golem projekt koji treba poduprijeti i koji treba nastaviti sve dok je i jedno kućanstvo bez pitke vode i jedno naselje u Hrvatskoj bez pročišćivača', rekao je.

Gradonačelnik Vlahušić kazao je kako je cilj projekt Jadran provesti do 2013. kako bi svi stanovnici Dubrovnika i Elafitskih otoka bili priključeni na vodovodnu mrežu s pitkom vodom.