OLGICA SPEVEC:

'Prvi smo upozorili na problem upravljačkih prava u Ini'

08.06.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ne pristaje na ulogu žrtvenog jarca preko čiji će se leđa pokušati riješiti problem kontrole MOL-a nad Inom, izjavila je danas predsjednica Vijeća AZTN-a Olgica Spevec

AZTN ne može snositi odgovornost za odluke Vlade, a bili smo prva institucija u državi koja je u travnju 2009. objavila da se izmjenama ugovora kojima je MOL stekao dodatne dionice Ine potpuna kontrola nad poslovanjem Ine daje MOL-u, bez obzira što je udio MOL-a ostao ispod 50 posto, ustvrdila je Spevec na konferenciji za novinare.

Konferencija je sazvana u povodu sve većih pritisaka na rad AZTN-a, pojasnila je Spevec, pri čemu je posebno apostrofirala članak u današnjem Večernjem listu u kojem se tvrdi da je AZTN pod pritiskom bivšeg premijera Ive Sanadera navodno promijenio svoje mišljenje i nezakonito dopustio da MOL zadrži preveliku tržišnu koncentraciju.

AZTN je ocijenio da se radi o koncentraciji koja ima 'značajne učinke na hrvatsko tržište' i stoga je 9. travnja 2009. uputio javni poziv tržišnim konkurentima i svim zainteresiranima da se izjasne o učincima MOL-ova preuzimanja kontrole nad Inom, no nitko se nije javio, ističe Spevec.

Agencija prva šalje dopis hrvatskim dužnosnicima u kojem kaže 'Ina više nije hrvatska, kontrolu nad Inom preuzima MOL'. Nije naš posao da ulazimo u ugovorne odredbe i s aspekta Zakona o trgovačkim društvima procjenjujemo odnose među dioničarima, već da ocjenjujemo koncentraciju s aspekta njenog utjecaja na tržišno natjecanje, kaže Spevec.

Tijekom konferencije za novinare održane 9. lipnja, na kojoj sam objavila rješenje o koncentraciji, bila sam pozvana u Vladu da objasnim tu odluku, a otišla sam s osmjehom jer smo imali snage donijeti rješenje suprotno očekivanjima najviših dužnosnika zemlje, rekla je Spevec dodavši da na tom sastanku nije sudjelovao Sanader nego tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i članovi Uprava Ine i MOL-a.

Spevec ocjenjuje kako se radi o pritisku na rad AZTN-a u trenutku okončanja pregovora o članstvu Hrvatske u EU-u, no ne misli da iza toga na bilo koji način stoji Vlada.

Ne mogu imenovati 'izvore bliske Vladi' koji napadaju Agenciju jer ne izlaze van sa svojim imenom i prezimenom, no radi se o ljudima koji su sada u poziciji da bi možda mogli nešto mijenjati u Ini, ali nisu tome dorasli, ustvrdila je Spevec.