PROBLEMATIČNI DUŽNICI

Srbija prva u regiji po broju loših kredita

07.06.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Srbija po problematičnim kreditima prednjači u regiji i u ukupnoj vrijednosti plasmana u toj zemlji takvi krediti dostigli su 17 posto

To je izjavio urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković koji kaže da je razina problematičnih kredita, odnosno onih koji kasne duže od 90 dana u 2010. povećana za 71,9 milijardi dinara i dosegnula vrijednost od 270 milijardi dinara.

Vučković je rekao daje jedna od posljedica rasta loših plasmana dodatno istiskivanje privatnog sektora s bankarskog tržišta jer, kako tvrdi, u uvjetima jačanja kreditnog rizika privatnog sektora banke se više okreću državnim vrijednosnim papirima.

Osvrnuvši se na regiju Vučković je rekao da je po nivou problematičnih kredita ispred Srbije jedino Crna Gora sa 21,2 posto, a iza njih slijedi Bugarska sa 11,9 posto, Rumunjska sa 11,8, Hrvatska sa 11, Poljska s devet, Mađarska sa 8,7 i Češka sa 5,8 posto.

Upozorio je da bi daljnje povećanje problematičnih kredita u Srbiji moglo ugroziti tamošnji bankarski sektor i financijsku stabilnost zemlje.

Situacija u Srbiji u sektoru kredita građanima nešto je bolja s osam posto loših kredita, što je na razini 2009. godine, no Vučković je upozorio danu budućnosti i u tom sektoru treba očekivati porast nenaplativih zajmova.