DRAGAN KOVAČEVIĆ

'Turistima serviramo 80 posto hrane iz uvoza'

08.06.2011 u 06:50

Bionic
Reading

Dragan Kovačević, HNS-ov gospodarski strateg, smatra da se Hrvatska može izvući iz krize proizvodnjom hrane, turizmom i reindustrijalizacijom

'Hrvatska nije prezadužena zemlja i nije besperspektivna', tvrdi HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević.

Problemi su, međutim, u sljedećem: Hrvatska ne iskorištava ono što može iskoristiti u gospodarskom smislu te stoga, prema parametrima, zemlja nije ni na početku izlaska iz recesije. Nekoliko je razloga, prema Kovačeviću, zbog čega ne izlazimo iz recesije:

'Vlada već tri godine ne upravlja krizom, jednostavno joj se događa stihija. Ove godine imat ćemo rekordnu turističku sezonu, a da tome ništa nismo doprinijeli. Tome je doprinijela Njemačka koja se oporavlja i sjeverna Afrika u kojoj su nemiri, pa će ljudi doći k nama, na Jadran.'

Rješenje je, prema Kovačeviću, u domaćoj proizvodnji.

'Da s više svojih proizvoda podignemo poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju i opremimo hotele, onda bih ja vidio izlazak iz recesije. Mi uvozimo četiri milijarde poljoprivrednih proizvoda više nego ih izvozimo. Zamislite da za jednu godinu napravimo samo milijardu više prehrambenih proizvoda i to plasiramo kroz turizam.'

No, problem je u tome što je Hrvatska članica trgovinskih svjetskih asocijacija, pa se uvoz naprosto ne može spriječiti. Prema Kovačeviću, i za to postoji rješenje.

'Hrvatska ne treba uvoziti 'smeće'. To je posao zdravstvenih i veterinarskih inspekcija. Moramo djelovati da u Hrvatsku ne ulaze proizvodi kojima je rok trajanja pri kraju, a koji se potom prerađuju i plasiraju na tržište. To se u Hrvatskoj, nažalost, radi', rekao je Kovačević. Kad bi inspekcije radile svoj posao, smanjio bi se uvoz prehrambenih artikala sumnjive kakvoće te bi se podigla domaća proizvodnja.

'Možemo dignuti turizam na 10 milijardi eura, što je moguće, ako budemo imali komplementarni input koji ulazi u turizam iz domaće proizvodnje. Danas 80 posto obroka kojeg dajemo turistima je iz uvoza, što je sramota. Mi iznajmljujemo samo sunce, more i plahtu. Moramo napraviti dodatnu vrijednost', pojašnjava Kovačević koji se nada da će njegov gospodarski program realizirati možebitna buduća lijeva vlada.

Drugi dio Kovačevićeva plana za izlazak iz krize je reindustrijalizacija zemlje.

'Moramo reindustrijalizirati zemlju. To ne znači gradnju novih dimnjaka. Drvna industrija je već uz mali poticaj konkurentna. No, poanta je u tome da, na primjer, ne izvozimo trupce, nego namještaj. Imamo začetke reindustrijalizacije u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji', priča Kovačević koji misli da, unatoč svemu, nije sve tako crno da se ne može od nečeg krenuti.

'Kad bi se prihvatio moj program, Hrvatska bi već sljedeće godine imala rast BDP-a za četiri posto. Elementi koji su vezani za monetarnu i fiskalnu politiku moraju biti sredstvo za postizanje cilja, a cilj je rast iznad četiri posto BDP-a. Sve ispod tri posto je minus jer vraćamo dugove. Moramo stvoriti investicijsku klimu, ako nje nema, ništa nećemo napraviti', pojasnio je Kovačević menedžersku i organizacijsku krizu u Hrvatskoj.