IZ VLADE POTVRDILI

Kosor inzistira da VNS raspravlja o crnom kapitalu u medijima

15.06.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost uskoro će se problematizirati ulazak crnog kapitala u medije, a o potrebi da se ta tema rasvijetli, kako ističu u Uredu predsjednika, nema nikakve razlike između stavova Ive Josipovića i premijerke Kosor. Ipak, premijerkin glasnogovornik Mladen Pavić nije propustio istaknuti da je premijerka inicirala tu temu

Prošli tjedan procurila je informacija da premijerka želi sazvati sjednicu VNS-a kako bi ukazala na problem crnog kapitala u medijima, čemu se navodno usprotivio predsjednik Josipović, što u njegovom uredu demantiraju.

'Pred kraj sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održane 31. svibnja ove godine otvorilo se, izvan dnevnog reda, pitanje tzv. crnog kapitala i njegovog utjecaja na hrvatsko društvo. Spomenut je mogući ulazak crnog kapitala i u medije. Ne samo da o tom pitanju ne postoji razlika između predsjednice Vlade RH i predsjednika Republike, već je predsjednik Josipović podsjetio kako su i dosadašnje istrage u nekim predmetima zlouporabe javnih sredstava pokazale kako se torbarenjem kupovalo neke medije. Isto tako, vidljive su tendencije centralizacije i okrupnjivanja elektroničkih medija bez transparentnog vlasništva', priopćili su iz Ureda predsjednika.

'Upravo zato je predsjednik Josipović istaknuo kako je zakonska obveza policije i DORH-a da sve takve slučajeve istraži. Ako je riječ o mogućem utjecaju na demokratski poredak i slobodu medija koja je zajamčena Ustavom, to se pitanje treba raspraviti i na Vijeću za nacionalnu sigurnost', kažu u Josipovićevom uredu, što je u suprotnostima s prošlotjednom pričom kako je to zasluga premijerke Kosor, čega se u Vladi i dalje drže.

'Točno je da je premijerka Kosor inicirala raspravu o crnom kapitalu u medijima. Dosad nije bilo dogovora o konkretnom datumu sjednice, koju zajednički sazivaju premijerka i predsjednik', rekao je za tportal Mladen Pavić, glasnogovornik Vlade.

Iz Ureda predsjednika ističu da predmet rasprave na VNS-u ne smije biti uređivačka politika pojedinih medija, niti eventualni utjecaj politike na nju. Predmet rasprave mora biti kriminal, pranje novca i eventualni pokušaj da se kroz nelegalno stečeni novac ostvari vlasništvo i utjecaj u medijskom prostoru. 'O potrebi da se ta tema raspravi na Vijeću za nacionalnu sigurnost, uz prethodnu pripremu nadležnih službi, između predsjednice Vlade i predsjednika Republike nema nikakve razlike', poručili su iz Ureda predsjednika.

O kojim će medijima VNS raspravljati, zasad se tek nagađa, Novi list tvrdi kako je kao povod premijerki Kosor da progovori o medijima poslužilo pismo bivših djelatnika Nacionala koji su upozorili da je novi vlasnik tog tjednika samo fiktivan.

No njihovu priču demantira Berislav Jelinić, bivši novinar Nacionala i sadašnji direktor Aktuala. 'Nismo pisali premijerki, takvo pismo ne postoji. Izvijestili smo javnost o razlozima odlaska, što je možda otvorilo proces za takve diskusije', kazao je za tportal.

Paralelno s iznenadnom zainteresiranošću VNS-a za stanje u medijima, priču o istrazi u medijima zahuktao je nedavno tjednik Srpskog narodnog vijeća Novosti, koji je izašao s tezom da je ravnatelj policije Oliver Grbić zapravo žrtva, jer smeta moćnom političko-poslovnom lobiju zbog istrage o navodnoj nezakonitoj privatizaciji Slobodne Dalmacije. Ovu tezu Novosti, upotpunjenu tvrdnjom da i sam predsjednik Josipović štiti suvlasnika EPH, preuzeo je i Novi list, na što je kolumnist Jutarnjeg tu konstrukciju proglasio toliko apsurdnom, 'kao da je izašla iz radionice Hrvatskog lista'. U Jutarnjem listu pak nisu propustili spomenuti tajno vlasništvo u Novom listu, koje je skriveno iza skrbničkog računa. Danas im riječki dnevnik uzvraća da je sve poznato: da je njihov većinski vlasnik tvrtka Dioki u vlasništvu Roberta Ježića, kojeg se, podsjetimo, tereti zajedno s bivšim premijerom Sanaderom u slučaju HEP.