NERVOZA NA MAĐARSKOJ STRANI

MOL traži da Štern bude isključen iz pregovora o Ini?

07.06.2011 u 10:27

Bionic
Reading

Iako pregovori oko revizije dioničarskog ugovora u Ini između hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL još službeno nisu ni počeli, na pomolu je prvi pregovarački spor

Kako doznaje Nacional, predstavnici mađarske kompanije mogli bi zatražiti da se iz pregovora isključi Davor Štern, jedan od trojice članova hrvatskog pregovaračkog tima koji je odredila Vlada. Taj zahtjev navodno se temelji na činjenici da Štern trenutačno obnaša dužnost predsjednika Nadzornog odbora kompanije te zbog toga kao visoki dužnosnik Ine, upućen u poslovanje tvrtke, ne može sudjelovati u pregovorima između njezina dva velika dioničara.

Sam Štern kaže da takvu inicijativu smatra dijelom pregovaračkog procesa i dokazom nervoze koja vlada u MOL-u zbog moguće revizije ugovora.

'Ako postoji formalni razlog za to, povući ću se iz pregovaračkog tima, no i dalje ću sudjelovati u pregovorima tako što ću se konzultirati s pregovaračima. Dapače, vjerojatno ću na taj način imati više vremena da se koncentriram na sam sadržaj pregovora. No ove vijesti me raduju jer pokazuju da u MOL-u vlada nervoza zbog obnavljanja pregovora i činjenice da će ovoga puta hrvatske interese zastupati ljudi koji razumiju materiju i poznaju energetski biznis. Upravo je nedostatak stručnosti kod hrvatskih pregovarača bio razlog što je prije dvije godine sklopljen ugovor koji je tako loš za Hrvatsku. To se ovoga puta sigurno neće ponoviti, a hoću li ja ili neću formalno biti član pregovaračkog tima, u tom kontekstu potpuno je nebitno.'

Štern je potvrdio da će temeljni zahtjevi hrvatske vlade u pregovorima biti upravljačka reorganizacija kompanije tako da se izvršne ovlasti s izvršnih direktora vrate natrag na članove Uprave, garancije za ulaganja koja bi osigurala opstojnost obiju Ininih rafinerija u Rijeci i Sisku, veća ulaganja u istraživanje i razvoj novih nalazišta te povratak nekoć velikih tržišnih udjela u susjednim državama. Ipak, iako u Vladi iznimno optimistično gledaju na ishod pregovora, činjenica je da će ciljeve hrvatskih pregovarača biti dosta teško ostvariti.

Naime, kako se neslužbeno može doznati iz mađarskih izvora, iako su pristali na pregovore, osnovna pozicija MOL-a u njima bit će da su bilo kakve promjene u trenutačnom modelu funkcioniranja kompanije nepotrebne. Taj stav argumentirat će se dobrim poslovnim rezultatima Ine, ali i nekim činjenicama iz poslovanja samog MOL-a. Tako bi jedan od ključnih argumenata mađarskih pregovarača trebala biti usporedba upravljačkih prava koje ima hrvatska vlada u Ini s onima koje ima mađarska vlada u MOL-u.