MA KAKVE INVESTICIJE

Vlada uzima 800 mil. kuna energetskim tvrtkama

07.06.2011 u 09:08

Bionic
Reading

Vlada će ovog ljeta iz energetskih tvrtki u kojima je većinski vlasnik ili suvlasnik izvući više od 800 milijuna kuna za proračunsku potrošnju, iako je sama donijela planove po kojima bi te kompanije u sljedećih nekoliko godina trebale biti nositelji razvoja i gospodarskog oporavka kroz investicije vrijedne 3,85 milijardi eura, piše Novi list

Odluka po kojoj sve tvrtke u kojima je država većinski vlasnik moraju uplatiti u proračun 50 posto svoje dobiti najviše je pogodila Hrvatsku elektroprivredu koja u državnu kasu mora uplatiti 460 milijuna kuna, a istovremeno je ta kompanija u Vladinom katalogu investicija navedena kao nositelj devet velikih projekta vrijednih ukupno 3,5 milijarde eura.

Uz to prije nešto više od godinu dana Vlada je svojom najvećom zadaćom smatrala rješavanje nelikvidnosti u javnim poduzećima, pa tako i HEP-u, kojem sada uzima zarađeni novac. Na pitanje hoće li HEP za provođenje Vladine odluke morati podići kredit, odnosno hoće li se morati zadužiti kako bi napunili državni proračun iz HEP-a odgovaraju da 'očekuju da će HEP gotovo 460 milijuna kuna isplatiti iz vlastitih sredstva', piše Novi list.

Nešto više od od 215 milijuna kuna u državni će proračun uplatiti i Ina, a za isplatu dividende spremne su i preostale dvije energetske tvrtke Janaf i Plinacro, koje također navode da imaju osigurana sredstva i da se neće morati dodatno zadužiti kako bi proveli Vladinu odluku. Janaf će od 106 milijuna kuna dobiti, vlasnicima kroz dividendu isplatiti 50,5 milijuna kuna, a kako su uz Vladu suvlasnici isključivo državne institucije, novac će u potpunosti otići na račun države.

Od 137 milijuna kuna, kolika je dobit Plinacroa u prošloj godini, država bi trebala dobiti 67,87 milijuna kuna. Iz Plinacroa upozoravaju i na to da je Vlada članovima Nadzornih odbora naložila da sagledaju stanje i založe se za to da provedba odluke o isplati 50 posto dobiti u državni proračun ni na koji način ne ugrozi daljnje poslovanje državnih poduzeća, piše Novi list.