BANKARSKA TAJNA

Švicarska i Austrija popustile pred pritiscima

13.03.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Austrija, Luksemburg i Švicarska u petak su najavile da će ublažiti stroge propise o povjerljivosti bankovnih podataka, priopćivši i da će poštivati međunarodne standarde o istragama o izbjegavanju plaćanja poreza

Švicarska će prihvatiti standarde Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD), ističe se u priopćenju na internetskoj stranici ministarstva financija te zemlje. Bern će razmjenjivati informacije na temelju zahtjeva drugih zemalja a svaki će se slučaj razmatrati odvojeno.

Austrijski ministar financija Josef Proell odvojeno je u obraćanju novinarima u Beču izjavio da će austrijske banke razmjenjivati podatke o računima s inozemnim regulatorima, ali samo u slučajevima kada postoje temelji za sumnju u nezakonite radnje.

On je istaknuo da će za otkrivanje podataka o nekom računu biti potrebna solidna dokumentacija inozemnog regulatora. Dosad je to bilo moguće jedino u slučajevima kada je istraga već u tijeku.

Slično je priopćenje objavilo i luksemburško ministarstvo za financije i proračun.

U švicarskom se priopćenju nadalje ističe da će razmjena informacija započeti nakon izmjene postojećih poreznih sporazuma, što će se rješavati bilateralnim pregovorima.

Švicarci također upozoravaju da će odavanje podataka o klijentima uvjetovati podastiranjem konkretnih dokaza o kršenju poreznih zakona. Dosada se u Švicarskoj inzistiralo na razlici između izbjegavanja poreznih obveza i poreznih prijevara, pri čemu je samo ovo drugo smatrano kaznenim djelom i otvaralo je mogućnost za ukidanje bankarske tajne.