6,8 MILIJUNA EURA GLOBE

Srpska antimonopolska agencija kaznila Todorića i Tedeschija

03.06.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Komisija za zaštitu pravila o konkurenciji kaznila je maloprodajni lanac Idea i kompaniju Grand prom, proizvođača Grand kafe, sa skoro 6,8 milijuna eura, javljaju srpski mediji

Te dvije tvrtke kažnjene su zbog zaključivanja nedozvoljenog restriktivnog ugovora, kojim su narušile pravila o konkurenciji, piše Danas.

Prema rješenju Antimonopolske komisije, Idea mora platiti 427 milijuna dinara, što predstavlja 1,5 posto njenog prošlogodišnjeg prihoda, dok će Grand prom platiti 249,6 milijuna dinara, odnosno dva posto prihoda.

Idea, koja je u vlasništvu Ivice Todorića, i Grand prom, kompanija koja posluje u sastavu slovenske Droga Kolinske, odnosno Atlantic grupe, kažnjene su zbog sklapanja restriktivnog sporazuma, odnosno zbog toga što su ugovorile 'tajni rabat' od dva posto, koji ostalim kupcima nije bio dostupan, što je po nalazu Komisije suprotno pravilima o konkurenciji.

Iako multimilijunske kazne djeluju izuzetno visoko, Komisija je zapravo prilično blago kaznila Ideu i Grand prom, ako se zna da po zakonu ima pravo propisati kazne i do 10 posto od ukupnog prihoda kompanija koje narušavaju pravila o konkurenciji na srpskom tržištu.