CRNA STATISTIKA

Svaki dan 500 radnih mjesta manje

13.03.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Ako ste stariji od 50 godina i radite u jednoj od grana prerađivačke industrije poput prehrambene, drvne ili tekstilne, imate najveću mogućnost u ovim kriznim vremenima ostati bez radnog mjesta. U prilog tomu govori i nimalo optimistična statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz proteklog mjeseca

Prema njoj je krajem veljače na Zavodu evidentirana 262.821 nezaposlena osoba, odnosno 8.530 osoba (3,4 posto) više nego u siječnju ove godine. Prvi je to put u posljednje tri godine da u veljači nije zabilježen pad nezaposlenosti zbog priljeva sezonskih poslova. Upravo suprotno, rekla je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 'Možemo reći da pada i zaposlenost, odnosno da sve manje osoba iz evidencije zavoda pronalazi novo radno mjesto', prenosi Večernji list.

Žene i nadalje prednjače po nezaposlenosti u evidenciji zavoda - među nezaposlenima ih je čak 61 posto, u odnosu na 39 posto muškaraca. Najveći broj nezaposlenih osoba imale su Splitsko-dalmatinska (34.239) i Osječko-baranjska županija (28.357) te grad Zagreb (27.828).

Jarallah je ponovila svoju već ranije danu ocjenu da će u odnosu na sva gospodarska kretanja u zemlji nezaposlenost ove godine porasti na 10 do 12 posto. Podsjetila je da, unatoč krizi te svim poteškoćama u gospodarstvu, Hrvatska još nije blizu onome što je doživjela u svojoj novijoj povijesti, u ožujku 2002. i evidentiranom vrhuncu nezaposlenosti od 415.332 osobe koje su ostale bez posla.