GORAN GRANIĆ:

'Nijemci su donijeli ishitrenu odluku o nuklearkama'

01.06.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Zbog katastrofe u Japanu, Njemačka je nedavno odlučila do 2022. ugasiti sve svoje nuklearne reaktore. Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) Goran Granić smatra da je ta odluka ishitrena

'Trebalo je pričekati i napraviti ozbiljnu analizu događanja u Japanu. Ovako je poslana poruka koja će mnoge dovesti u nedoumicu. Bez nuklearki teško će biti postići cilj da se na globalnoj razini za 50 posto smanji ispuštanje CO2 do 2050. godine', rekao je Granić prilikom svog izlaganja na konferenciji Business.hr-a održanoj u srijedu u zagrebačkom Hypo centru.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova u narednim desetljećima stavlja pred energetski sektor, ističe, velike izazove. Nove tehnologije značit će i povećanje cijene energenata i za 100 posto.

Za Hrvatsku su nove tehnologije, smatra Granić, razvojna šansa. Ako to naše gospodarstvo želi iskoristiti, mora započeti taj proces danas. Trenutno najveći problem su, naglašava, jeftine i netržišne cijene energenata u Hrvatskoj koje koče ulaganja i razvoj.

Hrvatsku čeka i povećanje energetske učinkovitosti, odnosno smanjenje nepotrebne potrošnje energije. Samo rješavanje toplinske izolacije starih zgrada i kuća otvorit će tržište na godišnjoj razini vrijedno, Granićeva je procjena, deset milijardi kuna.

Uglavnom, čekaju nas velike promjene, a Hrvatska mora što prije donijeti strateški dokument, zaključio je ravnatelj EIHP-a, koji će obuhvatiti njezin proizvodni, gospodarski i energetski razvoj do 2050. godine