MEDIJSKI STUDIJI

EPH seli sveučilište iz Splita u Varaždin

31.05.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Medijsko sveučilište koje je prije dvije godine osnovao Europapress holding (EPH) seli se iz Splita u Varaždin, a Veleučilište u Varaždinu ulazi u osnivačku strukturu te privatne obrazovne ustanove

Veleučilište u Varaždinu, sukladno odluci vijećnika Gradskog vijeća Grada Varaždina, koji je osnivač te visokoškolske ustanove, postat će 50-postotni vlasnik Medijskog sveučilišta, koje je prije dvije godine u Splitu osnovao Europapress holding (EPH), ali studiji nisu pokrenuti, usprkos dobivenoj dopusnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Za 50 posto osnivačkih prava, Veleučilište u Varaždinu će EPH-u uplatiti 2,8 milijuna kuna, nakon čega će u Varaždinu početi pripreme za provedbu stručnog studija poslovanja i menadžmenta u medijima već u sljedećoj akademskoj godini. Dugoročni ciljevi su pokretanje još četiri studija, i to novinarstva, medijskog dizajna, odnosa s javnošću i poslovne ekonomije.

'EPH je punih godinu dana promatrao rad i perspektivu Veleučilišta, nakon čega se odlučio za nas kao partnera između više zainteresiranih. To je iznimno značajno za nas, ali i za Varaždin i sjeverozapadnu Hrvatsku, koja je jedini dio države bez svog sveučilišta, unatoč visokoškolskoj tradiciji koja seže u daleku 1687. godinu', ističe direktor Veleučilišta Goran Kozina, dodajući da se radi o povijesnoj prilici da Varaždin dobije sveučilište.

No za tako ambiciozan plan neće biti dovoljan samo suosnivački ulog od 2,8 milijuna. Naime, za početak rada sveučilišta Veleučilište će morati osigurati još četiri milijuna kuna, od čega prva dva milijuna već u novoj akademskoj godini.

'Taj će novac osigurati Veleučilište. Riječ je o simboličnom iznosu, jer je nemoguće reći kolika je vrijednost dopusnice za rad, koja je neprocjenjiva, posebno danas, kada resorno ministarstvo nije dalo dopusnicu trima američkim sveučilištima za početak rada u Hrvatskoj', napominje Kozina, dodajući da će EPH u svojim izdanjima osigurati promociju studija vrijednu četiri milijuna kuna.