POSAO SA SKLADGRADNJOM

Ana Knežević osuđena na osam mjeseci zatvora

25.05.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Ana Knežević, bivša predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, osuđena je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno na osam mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti

Ana Knežević proglašena je krivom jer je, želeći steći nepripadajuću imovinsku korist za sindikat, sklopila ugovor o prodaji bedema Priuli u Splitu iako je SSSH bio samo korisnik, a vlasnik je nekretnine Republika Hrvatska.

Ugovor o prodaji potpisala je sa Skladgradnjom iz Imotskog, odnosno Slavenom Žužulom, koji je SSSH-u isplatio kunsku protuvrijednost od 618.000 eura. Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Vladimir Živaljić, presudilo je da SSSH mora u roku od 15 dana vratiti Skladgradnji uplaćeni novac

U obrazloženju presude sudac Živaljić je istaknuo da je pravnica sindikata upozorila Anu Knežević da bedem ne može biti predmet kupoprodaje jer nije izvršena podjela imovine među sindikatima, a dotad je kao vlasnik uknjižena država. Znala je i da postoji zabilješka o zabrani raspolaganja nekretninom jer su bivši vlasnici pokrenuli postupak denacionalizacije.

'Svjesno je sklopila ugovor o kupoprodaji iako je znala da to ne smije učiniti. Branila se da država ne može biti vlasnik sindikalne imovine. Iako je ovo privremeno rješenje, situacija je takva. Odakle joj pravo prejudicirati?', rekao je Živaljić. Kao olakotna okolnost uzeto je njezino držanje tijekom suđenja, činjenica da ništa nije stavila sebi u džep i da se šteta može sanirati.

Ana Knežević nije došla na izricanje presude, a njezin je odvjetnik najavio žalbu.