NIŠTA IH NE MOŽE RASTAVITI

Nobilo i Končar grade elitno naselje na Milerovom brijegu

26.05.2011 u 07:20

Bionic
Reading

Poznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo i prevareni milijarder Danko Končar, koji kazneno goni svekrvu Nobilove kćeri, Vinku Cetinski, suvlasnici su zemljišta od 28 hektara na zagrebačkom Črnomercu, na kojemu je gradnju luksuznih stanova najavila tvrtka Miler centar, koju su mediji povezivali s Petrom Pripuzom

Nobilo: Izgradit ćemo elitno naselje

'Točno, ja sam jedan od investitora na Milerovom brijegu, a tu su još Danko Končar i Mićo i Marko Carić. Još smo u ranoj fazi izrade projekta, u pobjedničkom rješenju htjeli bismo prorijediti kuće i stvoriti zaista elitno naselje sa samostalnim objektima i velikim okućnicama. Smatramo da tu vrijedi princip manje je više. Zadržat ćemo voćnjak, a to žele i urbanisti i kupci koji žele elitno stanovanje u prirodi. Nećemo žuriti, ionako nije najbolje vrijeme za nekretnine', kazao je Anto Nobilo za tportal.

Nakon objave teksta javio nam se odvjetnik Nobilo koji je pojasnio da iako idejno rješenje predviđa gradnju nebodera, oni su odustali od toga, kako ne bi zaklanjali vidik svojim vilama. Nobilo kaže kako je spomenuto zemljište još u doba Mullera bilo građevinsko, sve do 2003. kada je političkom odlukom poglavarstva pretvoreno u zelenu zonu, pa je 2006. prenamijenjeno nazad u građevinsko.

Za projekt Milerov brijeg, nazvan prema lokaciji iznad stare zagrebačke ciglane na Kustošiji i okretišta tramvaja na Črnomercu, tvrtka Miler centar raspisala je prošle godine natječaj za izradu arhitektonskog rješenja za gradnju naselja s više od 2.000 stanova. Stvarni investitor velebnog projekta ostao je nepoznat – mediji su nagađali da iza tvrtke Miler centar stoji Petar Pripuz, vlasnik CIOS-a, no poduzetnik koji se obogatio na skupljanju i reciklaži otpada tu je informaciju demantirao, tvrdeći da je samo bliskom suradniku Anti Pamukoviću ustupio ured na adresi njegove tvrtke. Priča o preslagivanju vlasništva postaje još zanimljivija kada u nadzorni odbor Miler centra ulazi Drago Tadić iz Osijek Koteksa, građevinar poznat i po pokušaju podmićivanja sudaca u slučaju Branimira Glavaša, osuđenog ratnog zločinca. A onda krajem prošle godine umjesto Tadića, koji je svoj angažman u ovom projektu proglasio poslovnom tajnom, na mjesto predsjednika nadzornog odbora ulazi odvjetnik Anto Nobilo

No to nije jedina Nobilova veza s projektom na Milerovom brijegu: podaci iz katastra otkrivaju da je spomenutih 28 hektara u vlasništvu triju tvrtki: Miler centra, koji je formalni investitor, te dviju tvrtki koje imaju istu adresu kao i Nobilov odvjetnički ured: Lorsedo i Margesto. Kao osnivači tvrtke Lorsedo u sudskom registru odnedavno su upisani Milan Carić, Anto Nobilo i Kermas limited, tvrtka Danka Končara registrirana na Britanskom Djevičanskom Otočju. Milan Mićo Carić dugogodišnji je Nobilov poslovni partner, njih su dvojica svojevremeno splitskom gradonačelniku Željku Kerumu prodala zemljište nekadašnje tvornice Nada Dimić u Zagrebu. Carić je u javnosti pak upamćen 2001, kada je kao poslovni partner ubijenog mafijaša Zlatka Bagarića svjedočio na suđenju pripadnicama zločinačke organizacije, tzv. dečkima s Knežije. Iz bilanci tvrtki Lorsedo i Margeto vidljivo je da svaka od njih posjeduje dugotrajnu imovinu od čak 245,2 milijuna kuna, iz čega se može zaključiti da je vrijedno zemljište na Milerovom brijegu uneseno u te dvije tvrtke.

Prvonagrađeni rad na natječaju za Milerov brijeg

Poduzetnik Danko Končar jedan je od najbogatijih Hrvata, u posljednje vrijeme najspominjaniji kao potencijalni kupac hrvatskih brodogradilišta, ali i zbog kaznenog progona bivše poslovne partnerice Vinke Cetinski, nekadašnje doministrice turizma i majke pjevača Tonija Cetinskog, koji je pak u braku s Ivanom Nobilo Cetinski, odvjetnikovom kćeri. Afera s Vinkom Cetinski nije uzdrmala poslovni odnos zagrebačkog odvjetnika i milijardera Končara, o kojemu se previše nije niti znalo. Nobilo je nedavno izjavio da, nakon konzultantskog angažmana oko kupnje brodogradilišta, sada s Končarom surađuje samo na međunarodnim projektima, zaboravivši spomenuti izgradnju luksuznog naselja u Zagrebu.

Milerov brijeg, na kojem bi trebalo niknuti novo naselje, u prošlosti je bio u vlasništvu bogate zagrebačke obitelji Adolfa Müllera, vlasnika ciglane u Kustošiji, koji 30-ih godina prošlog stoljeća tamo podigao u to vrijeme jedan od najmodernijih voćnjaka. Prostor je danas neizgrađen, a dva jezera i zeleni brežuljak obrastao u korov privlače brojne ptičje vrste, zbog čega je prostor ornitološki važan. Osim brige oko pernatih stanovnika, gradnju luksuznog naselja i čak osam poslovnih nebodera bi mogla komplicirati i činjenica da je riječ o klizištu. Gradonačelnik Milan Bandić godinama se protivio prenamjeni iz rekreacijske u građevinsku zonu, ali se predomislio nakon što su 2006. nasljednici iz obitelji Miler prodali zemljište spomenutoj grupi investitora.