ODGOĐENO ROČIŠTE

Sudnica premala za sve vjerovnike Željezare Split

20.05.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Ispitno ročište za Željezaru Split u stečaju koje se danas trebalo održati na Trgovačkom sudu u Splitu, odgođeno je na neodređeno vrijeme, jer prostorne, tehničke mogućnosti sudnice ne dopuštaju održavanje ročišta s obzirom da je velik broj stečajnih vjerovnika, punomoćenika i zastupnika stečajnih vjerovnika nazočio i u hodniku izvan sudnice, kazao je stečajni sudac Ivan Basić.

Sve smo pripremili za današnje ispitno ročište, ali uvjeti, zbog velikog broja nazočnih, nisu primjereni, rekao je Basić obrazlažući odluku o odgađanju za danas zakazanog ispitnog ročišta.

Po njegovim riječima, nužni su povoljniji tehnički uvjeti za održavanje ispitnog ročišta jer je ono "važno za daljnji tijek stečajnog postupka" splitske Željezere.

Sudac Basić kaže kako će pokušati u idućih nekoliko dana u Splitu osigurati primjeren prostor za održavanje ispitnog ročišta kako bi mu mogao nazočiti veći broj stečajnih vjerovnika.

Stečajni je sudac zadužio stečajnog upravitelja splitske Željezare Vedrana Šeparovića da o novom datumu ispitnog ročišta, koji će biti naknadno utvrđen, izvijesti sve stečajne vjerovnike koji su prijavili svoje tražbine.

Ovo je drugi put da se odgađa ispitno ročište za splitsku Željezaru u stečaju. Prvi je put odgođeno sa 4. svibnja na 20. svibnja zbog, kako je tada obrazloženo, velikog broja prijava tražbina.

Stečajni sudac Basić danas nije mogao potvrditi hoće li se, nakon današnje odgode ispitnog ročišta, izvještajno ročište održati 26. svibnja.

"Moguće je da se spoje ispitno i izvještajno ročište 26. svibnja ili nekog drugog dana kada se pronađe adekvatan prostor", kazao je Basić.

Inače, na splitskom su Trgovačkom sudu 5. svibnja ove godine otvorene dvije ponude kompanija iz C.I.O.S. grupe za najam i kupnju splitske Željezare te je tada najavljeno da će o tim ponudama odlučivati vjerovnici na izvještajnom ročištu zakazanom za 26. svibnja.

Po tim ponudama, tvrtka CE-ZA-R spremna je za najam splitske Željezare izdvajati sto tisuća kuna mjesečno, a ponudu za kupnju splitske Željezare za 105 milijuna kuna dostavila je tvrtka C.I.O.M.

Prošli tjedan, 12. svibnja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je priopćila da je Željezari Split u stečaju naložila povrat državne potpore za restrukturiranje u ukupnom iznosu 289,01 milijuna kuna zbog nepravilnosti u provedbi plana održivosti Željezare Split. Ta se svota odnosi na odobrene državne potpore za restrukturiranje od 221,69 milijuna kuna te zatezne kamate za razdoblje od 28. svibnja 2009. godine do 11. ožujka 2011. godine u ukupnom iznosu od 67,32 milijuna kuna. AZTN je svojim rješenjem naložila Ministarstvu financija da poduzme sve pravne mjere radi povrata državne potpore.