RASKOL U MATICI

Ultimatum devet sindikata: Ili mi ili Ribić!

20.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Predstavnici devet manjinskih sindikata udruženih u Maticu hrvatskih sindikata zahtijevaju smjenu predsjednika Vilima Ribića zbog autokratskog vođenja Matice, prekoračenja ovlaštenja i negiranja drukčijih mišljenja bez valjane osnove, izvijestili su čelnici nezadovoljnih sindikata

Ako Veliko vijeće ne izglasa smjenu Vilima Ribića, predstavnici devet sindikata, među kojima su najglasniji Sindikat grafičara i Sindikat zdravstva i socijalne skrbi, najavili su istupanje iz Matice.

'Iz Matice sindikata kao reprezentativne središnjice sa 83.000 članova izaći će ili je već izašlo 44.000 članova ako se stanje ne riješi', naglasio je Stjepan Kolarić, predsjednik sindikata grafičara, zamjerajući predsjedniku Ribiću da zapostavlja mišljenje manjinskih sindikata. Prema njegovim riječima, uz Ribića ostaju samo četiri sindikata iz Matice – sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja, znanosti i medicinskih sestara.

Kolarić je optužio Ribića i da usko surađuje s vladajućom političkom opcijom, ističući da Sindikat znanosti prima znatna financijska sredstva od države za svoje povjerenike.

Predstavnici devet sindikata nezadovoljni su radom svih pet sindikalnih središnjica i njihovih predstavnika. Smatraju da su čelnici središnjica iznevjerili povjerenje građana i članova jer su odustali od referenduma i prosvjeda.

'Čelnici sindikalnih središnjica čuvaju rejting Vlade, a spustili su rejting sindikata na samo dno', naglasila je Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnostima socijalne skrbi, navodeći da i mnogi drugi sindikati dijele nezadovoljstvo postupcima sindikalnih čelnika.

Spomenka Avberšek, potpredsjednica Matice i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koja je suspendirana zbog izjava u medijima, izrazila je nezadovoljstvo što čelnici sindikata surađuju s Vladom koju, prema anketama, podržava samo 15 posto građana.

'Ne želimo uništiti Maticu, ali ako Ribić ne podnese ostavku, mi odlazimo. Ili on ili mi!' poručuje predsjednica Samostalnog sindikata. 'Iz Matice su već otišla tri sindikata sa 24.000 članova', podsjeća Avberšek i kaže kako će Ribiću ostati samo vertikala obrazovanja, nekoliko sindikata koji ne mogu biti središnjica.

'Ako Ribić ne da ostavku, devet sindikata će napustiti Maticu, ali se nećemo priključiti nijednoj drugoj središnjici. Ostat ćemo zajedno, a očekujemo da će nam se pridružiti i drugi nezadovoljni sindikati', poručila je Avberšek.