KRIZNI MENADŽER U KRIZI

Šelebaj zaboravio na Burzu

19.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Među tvrtkama koje je Burza prije dva dana javno opomenula jer nisu dostavile financijske izvještaje za 2010. i prvi kvartal ove godine su Validus i Pluris, čiji je predsjednik uprave Vladimir Šelebaj. Iako krije financijske izvještaje, s obzirom da nije pokrenut stečaj Validusa, očito se Šelebaj uspio dogovoriti s vjerovnicima da pričekaju prodaju imovine da bi ih namirio

Vladimir Šelebaj angažiran je prošlo ljeto kao krizni menadžer Validusa i Plurisa, koji su vlasnički povezani s nekadašnjom Fima grupom Milana Horvata, jednog od aktera u Podravkinoj aferi Spice. Doveden je da bi spriječio stečaj prezaduženog Validusa, čiji se dugovi procjenjuju na 170 milijuna kuna. S obzirom da su odustali od stečaja, krizni menadžer uspio ih je uvjeriti da pričekaju dok ne proda imovinu.

Među najvećim Validusovim vjerovnicima su HBOR, kojemu tvrtka duguje 69 milijuna kuna, Podravka - čija su potraživanja 30 milijuna kuna - i država, kojoj za poreze duguje dvadesetak milijuna kuna.

Za Validusov dug prema Podravci Šelebaj je tvrdio da nema veze s aferom Spice, nego da je vezan uz kupnju udjela u Mirni Rovinj, tvornici za preradu ribe koja je bila u vlasništvu Miroslava Kutle. No dok se poslovno neopravdani Podravkin kredit prema koprivničkoj Slogi koja je završila u stečaju sudski istražuje, ovaj aranžman još nije predmet interesa, iako postoje teorije prema kojima su te dionice zapravo bile zalog za kredit koji je Podravka odobrila Fimi da bi se refinancirale obaveze za kupnju menadžerskih dionica.

Iako Šelebaj cijelo vrijeme tvrdi da je imovina Validusa veća od njegovog duga, upravo zbog upletenosti u aferu Spice strahuje se da bi potencijalne obaveze mogle biti veće. U spašavanje tvrtke od stečaja, odnosno namirivanja vjerovnika, krenuo je nudeći na prodaju ono najvrjednije u Validusovom portfelju, Varaždinsku banku, a nedavno je na Burzi objavljeno da ima neobvezujuću ponudu stranog fonda za većinski paket.