MATIJAŠEVIĆ NAPUSTIO KOLEGE

'Žao mi je što nismo bili uz narod'

19.05.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Puklo je sindikalno zajedništvo. Koordinaciju sindikalnih središnjica, neformalno tijelo preko kojeg su velike sindikalne centrale zajednički nastupale prema Vladi, napustila je Hrvatska udruga sindikata (HUS) koju vodi Ozren Matijašević

Odluku o istupanju donijelo je predsjedništvo HUS-a na sjednici održanoj u utorak, 17. svibnja. Kao razlog navodi se dugotrajno nezadovoljstvo radom Koordinacije 'koja se od mjesta solidarnosti i usklađivanja akcija i interesa hrvatskog sindikalnog pokreta pretvorila u birokratiziranu pseudoorganizaciju'.

Kap koja je prelila čašu, kaže za tportal Matijašević, jest odustajanje sindikalnih središnjica od organizacije tradicionalne prosvjedne povorke u Zagrebu za 1. maj

'Mi u toj odluci nismo participirali i smatramo da je pogrešna. Osim toga, smeta nas to što se nije uspjelo nametnuti da se na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća ozbiljno razmatra sindikalni gospodarski program. Već dulje smo nezadovoljni načinom rada koordinacije, ne uvažavaju se naši stavovi, nameću se teme koje nemaju veze s realnim sektorom i vlada neprincipijelno ponašanje.

Zbog svega toga, predsjedništvo HUS zaključilo je da nam više nije u interesu sudjelovati u radu koordinacije', objasnio je Matijašević dodajući da je njemu kao pojedincu najviše žao to što sindikalne središnjice nisu bile uz narod

Zadnja stvar koju su središnjice dobro zajednički napravile, smatra, jest referendum o izmjenama Zakona o radu, a nakon njega, kaže Matijašević, sve se neuspješno radilo

Što je bilo i za očekivati, HUS-ovo istupanje iz koordinacije nije najbolje sjelo ostalim sindikalnim čelnicima. Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), najviše je zasmetalo Matijaševićevo obrazloženje tog poteza.

'Otkako više nije glavni koordinator, jer se periodički rotiramo, Matijašević više nije ni dolazio na sastanke koordinacije. Istina je da nije bio kad se odlučivalo o prosvjedu za 1. maj, ali od njega nije došla nikakva inicijativa za njegovim održavanjem. Nije pokazao nikakav interes', kaže Sever predbacujući čelniku HUS-a da ga je oduvijek više zanimala samopromocija nego sindikalno zajedništvo.

'Mi smo za njega mirni, a on je kao revolucionar. Ja se baš i ne sjećam tih njegovih revolucionarnih stavova i oštrih istupa na sastancima s premijerkom Jadrankom Kosor', nastavlja Sever.

On smatra da je Matiješavić izgubio interes za koordinaciju otkako nije dobio podršku da ostane sindikalni predstavnik u upravnom odboru Agencije za upravljanje državnom imovinom, bivšem Hrvatskom fondu za privatizaciju. Zamijenio ga je Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

'Kad se suočavamo s jakim frontama Vlade i poslodavaca, najpotrebnije nam je zajedništvo. NHS je kao najveća središnjica odavno odlučila da, bez obzira na neku odluku koja nam možda neće biti u interesu, neće istupiti iz koordinacije. Time smo možda zatamnili i vlastiti legitimitet, a onda nam se desi ovo', rezignirano zaključuje Sever.