ZAVRŠENI PREGOVORI

U lipnju Lukšić preuzima Štrokove hotele

Bionic
Reading

Lukšić grupa završila je dubinsko snimanje u Jadranskim luksuznim hotelima i započeo je proces preuzimanja hotelske kompanije sad već bivšeg vlasnika Gorana Štroka, piše Poslovni dnevnik

Službena objava o preuzimanju očekuje se početkom lipnja, kad bi javnosti trebali biti poznati i detalji preuzimanja. No svojevrsna potvrda o preuzimanju Štrokovih hotela već je stigla, i to iz Agencije za tržišno natjecanje koja je potvrdila da je zaprimila prijavu namjere koncentracije Lukšić Grupe-JLH.

S obzirom na to da je AZTN prijavu koncentracije zaprimio 8. travnja, može se pretpostaviti da je otprilike do tog datuma završio due diligence koji je počeo zimus. Dubinsko snimanje potrajalo je navodno i zbog toga što su kupci tijekom procesa naišli na nekoliko 'mrtvaca u ormarima' u obliku nekolicine ugovora koji značajno utječu na poslovanje tvrtke, pa i cijenu transakcije.

U pregovorima su, osim Lukšića i Štroka, sudjelovale i dvije banke, Europska banka za obnovu i razvoj koja je uz investicijski fond IFC suvlasnik JLH te Hypo Bank koji od Štroka još potražuje nešto više od 100 milijuna eura.

Iako je do preuzimanja formalno bio 77-postotni vlasnik JLH, baš zahvaljujući dugovima, Štrok je bio u nezavidnu položaju u pregovorima, a glavnu riječ vodile su banke. Nakon završenog procesa preuzimanja Grupa Lukšić postat će 100-postotni vlasnik pet hotela.

Navodno je 2007. kada je u JLH ušao EBRD, koji je tada otkupio stari dug prema Hypu, grupacija procijenjena na nešto više od 100 milijuna eura. Spekulira se o tome da sadašnja cijena preuzimanja ne premašuje taj iznos. Prema neslužbenim informacijama Goran Štrok u transakciji zapravo nije dobio ništa osim što se riješio tereta kredita.

Ako je istina to da su JLH prodani za stotinjak milijuna, onda je to značajno manje od 170 milijuna koliko su Štroku, prema njegovim navodima, nudili 2007. godine.