SVJETSKA BANKA

Hrvatska je zasad prošla relativno dobro

11.03.2009 u 14:13

Bionic
Reading

'Hrvatska je zasad u krizi prošla relativno dobro te se nalazi u krugu stabilnih zemalja', ocijenio je potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Shigeo Katsu dodajući da podupire antirecesijske mjere Vlade RH, a posebno rebalans proračuna

Katsu, koji se proteklih dana sastao s premijerom Sanaderom, predsjednikom Mesićem i čelnicima HNB-a, izjavio je da ne želi davati savjete Vladi u ovoj situaciji.

Iako je financijski sustav Hrvatske ocijenio dobrim, glavni izazov bit će kako spasiti turističku sezonu i poslove s inozemnim partnerima. Ima još područja na kojima treba raditi kako bi socijalna osjetljivost bila veća i treba nastaviti raditi na nužnim reformama.

'Teško je reći je li najavljeno rezanje budžeta dovoljno, sve zemlje revidiraju projekcije budžeta ovisno o trenutnoj situaciji', komentirao je poteze Vlade Andreas Horvai, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku.

Direktorica Svjetske banke za srednjoeuropske i baltičke zemlje Orsalia Kalantzopoulos naglasila je važnost smanjenja fiskalnog duga zbog dobrih makroekonomskih pokazatelja koji čuvaju zemlju od vanjskih šokova. Vlada radi na temelju podataka koje ima, a ako se stvari pogoršaju, morat će se promijeniti proračun, mišljenja su u Svjetskoj banci.

'Nada u brzi oporavak, odnosno izlazak iz krize, više ne postoji i pitanje je koliko će vremena trebati gospodarstvu da se oporavi', izjavio je Katsu.

Što se pak tiče poreza, njihovo drastično povećanje u kriznim situacijama moglo bi negativno utjecati na sustav, zato Vlada treba pažljivo razmotriti trenutno stanje i prema njemu voditi poreznu politiku.