AKCIJA SINDIKATA I POSLODAVACA

Drvna industrija prijeti generalnim štrajkom

11.03.2009 u 12:06

Bionic
Reading

'Ukoliko Vlada ne poduzme odlučne mjere za spas drvne industrije, za tri tjedna zaustavit ćemo proizvodnju', rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici Samostalnog sindikata drvne i papirne industrije hrvatske (SSDPIH) i Udruge drvne i papirne industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca te Udruge drvoprerađivača pri Hrvatskoj gospodarskoj komori

Dosad je izgubljeno četiri tisuće radnih mjesta, a do šestog mjeseca, ako se ništa ne poduzme, broj radnih mjesta će se prepoloviti. To znači da će bez posla ostati još 10 do 12 tisuća ljudi, alarmantna su predviđanja sindikata.

Predstavnici drvne industrije formulirali su četiri zahtjeva koja će uputiti Vladi na hitno usvajanje. Od Hrvatskih šuma traže se povoljnije cijene sirovina, od HEP-a niže cijene električne energije, od vodnog gospodarstva i gradova traže se niže cijene vodnih i komunalnih naknada ili njihovo ukidanje za određeno razdoblje.

'Tražimo od Hrvatskih šuma pravednu raspodjelu šumskog bogatstva. To ne može biti ekskluzivno pravo za samo deset tisuća zaposlenih u Hrvatskim šumama čija je prosječna plaća šest tisuća kuna, dok je u drvnoj industriji oko tri tisuće kuna. Ako se ne pomogne nama, i Hrvatske šume će imati problema. Već sada gomilaju zalihe koje nemaju kome prodati', rekao je Borislav Sunjog, tajnik SSDPIH-a, ističući da njihovu akciju podupiru i poslodavci.

Za sindikaliste je neshvatljivo kako HEP, koji su nazvali 'leglom zla i nepotizma', troši milijune kuna na sportske klubove i događanja, a nema sluha kad drvna poduzeća mole za pomoć i traže da se spuste cijene za struju.

Za spas drvne industrije bilo bi potrebno 100 milijuna eura sredstava plasiranih kroz subvencije i kreditne linije za pokretanje proizvodnje, objasnio je Zdravko Jelčić iz Hrvatske gospodarske komore. Dospjele obveze drvne industrije, naglasio je, vrlo su visoke i tvrtke duguju Hrvatskim šumama za sirovinu oko 300 milijuna kuna

'Od Vlade tražimo da nam omogući jednake uvjete za pristup javnoj nabavi kao i konkurenciji', rekao je Jelčić.

Prošle godine, drvna industrija izvezla je sirovine vrijedne 970 milijuna dolara. Rezultat bi bio još bolji da u zadnjem kvartalu nije došlo do dramatičnog pada potražnje. U siječnju ove godine, izvoz je pao za čak 40 posto, istaknuo je Jelčić, u odnosu na 2008. godinu.

Osim pada potražnje, drvnoj industriji velik problem je i sve jači pritisak konkurencija s istoka Europe. Zbog devalvacije nacionalnih valuta, poljski zlot je oslabio čak 42 posto, hrvatske tvrtke ne mogu cijenom konkurirati istočnim poduzećima

'U ukupnom hrvatskom izvozu drvna industrija sudjeluje s osam posto. Imamo ogroman potencijal i nastavili bi s ekspanzijom da nije došlo do globalne krize, jer imamo znanje, radnike i izvozno tržište. Zbog toga nam država mora pomoći', poručio je Jelčić.