LOŠ POČETAK GODINE

Turizam u prvom tromjesečju podbacio

13.05.2011 u 10:29

Bionic
Reading

U moru optimističkih najava o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni gotovo su se izgubili neugodni statistički podaci o podbačaju u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Naime, u prva tri mjeseca Hrvatsku je posjetilo 0,6 posto manje turista, a broj noćenja je zabilježio pad od 9 posto u odnosu na isto razdoblje 2010.

U ožujku se rast broja turističkih dolazaka i noćenja na mjesečnoj razini, prema očekivanjima, intenzivirao. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je u spomenutom mjesecu posjetilo 202 tisuće turista koji su ostvarili 272 tisuće noćenja. Međutim, na godišnjoj razini broj dolazaka i noćenja zabilježio je razmjerno snažan pad. Dolasci su tako pali za 4,7 posto, a noćenja za 14 posto.

Razlog tome vjerojatno leži u baznom učinku. Naime, prošle godine Uskrs je bio na samom početku travnja pa je vjerojatno već kraj ožujka donio značajniji priljev turista. To potvrđuje i struktura noćenja turista. Tako su noćenja stranih turista, koji obično od uskršnjih praznika i početka predsezone počinju dominirati u strukturi, zabilježila pad od 21,8 posto godišnje, dok su noćenja domaćih turista čak blago porasla, za 0,1 posto godišnje.

Posljedično, u prvom je tromjesečju ove godine broj dolazaka za 0,6 posto manji nego u istom tromjesečju prošle godine. Za razliku od dolazaka, broj noćenja je i u prva dva mjeseca bio u padu pa je, promatrano na razini cijelog tromjesečja, broj noćenja zabilježio pad od 9 posto godišnje.

U strukturi noćenja turista prema zemlji porijekla, najveći udio imaju turisti iz Njemačke (18,6 posto), a slijede Talijani (13 posto), Austrijanci (11,4 posto), Slovenci (9,7 posto) te turisti iz Bosne i Hercegovine (5,5 posto) i Ujedinjenog Kraljevstva (3,7 posto).

Analitičari Raiffeisen banke u narednim mjesecima očekuju intenzivniji rast dolazaka i noćenja turista, a prognoziraju i povoljnije financijske učinke. Kao i u prošloj godini u kojoj je zabilježen razmjerno snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu, slične trendove, odnosno rast broja dolazaka i noćenja, očekuju i u ovoj godini.

Međutim, za razliku od 2010, kada rast fizičkih pokazatelja nije pratio i rast prihoda od turizma, u ovoj godini i u tom segmentu RBA analitičari očekuju povoljnije rezultate i rast od oko 4 posto na godišnjoj razini