AMBICIOZAN PROJEKT

Svijet nas treba znati po maslinovom ulju

12.05.2011 u 15:43

Bionic
Reading

U Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je gospodarsko-turistički projekt 'Hrvatska, zemlja maslinova ulja' kojem je cilj izgraditi imidž Hrvatske kao zemlje izvrsnih maslinovih ulja, podučiti stanovništvo o ljekovitim svojstvima ulja te povećati potrošnju i prodaju maslinovih ulja na domaćem i stranom tržištu

'Hrvatska s oko šest milijuna stabala maslina i oko 30.000 hektara maslinika zauzima 19. mjesto na ljestvici svjetskih proizvođača maslina i maslinova ulja', naglasio je Vinko Milat, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, dodajući da je objektivna mogućnost za nekoliko puta povećati proizvodnju i potrošnju maslinova ulja.

'Ulaskom u EU morat ćemo eliminirati sivu ekonomiju u tom području, a poticajna sredstva će se zadržati. Nužno je povećati izvoz koji je za sada nedovoljan. U narednom razdoblju moramo i dalje poboljšavati kvalitetu te jačati brend naših maslinovih ulja uz povećavanje konkurentnosti', rekao je Milat.

Nelija Rudolfi iz splitske tvrtke Manufaktura najavila je manifestaciju Tjedan maslinovog ulja koja će se održati od 17. do 22. svibnja na splitskim Prokurativama. Tamo će se prezentirati najbolja hrvatska maslinova ulja te će se održati stručna i popularna predavanja i interaktivne radionice za djecu i odrasle koje će im približiti raznolikost i važnost korištenja maslinovog ulja.

'Nakon Splita manifestacije se sele po čitavoj obali gdje će se kroz projekt Ljeto s maslinovim uljem predstaviti najuspješniji hrvatski uljari, a u svakom gradu naglasak će biti upravo na lokalnim proizvođačima', kazala je Rudolfi.

Nakon toga akcija se nastavlja u hrvatskoj unutrašnjosti, a ukupno će obuhvatiti 15 gradova. Prvi inozemni nastup naših uljara u sklopu ovog projekta predviđen za rujan kada će se održati Dani hrvatskih maslinovih ulja u Beogradu, zaključila je Rudolfi.