DUBOKA KRIZA

U Dalekovodu srezane plaće, 100 radnika na čekanju

10.05.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Građevinska tvrtka Dalekovod šalje 100 svojih radnika na čekanje. To je jedna od mjera restrukturiranja te moćne kompanije koja je zapala u poslovne teškoće drastičnim smanjenjem potražnje na domaćem tržištu, ponajprije u javnim infrastrukturnim radovima

Krizu u Dalekovodu radnici već osjećaju neko vrijeme, jer su im plaće smanjene oko 30 posto, a navodno isplata plaća kasni po desetak dana. Usto, dio radnika se šalje na čekanje, neki u prijevremenu mirovinu, a ukinuta je i naknada za prijevoz, piše Večernji list

Sve to upozorava na teško stanje i borbu za preživljavanje u Dalekovodu, u kojem su ipak izradili program restrukturiranja kako bi se prilagodili novim uvjetima na tržištu.

Grupa Dalekovod u prvom kvartalu ove godine poslovala je s gubitkom od 22 milijuna kuna, dok je sama tvrtka Dalekovod zabilježila gubitak od 18,5 milijuna kuna.

Ukupni prihodi za prva tri mjeseca ove godine iznosili su 268,8 milijuna kuna, u usporedbi sa 289,3 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. U svom izvješću Zagrebačkoj burzi najavili su smanjenje broja radnika od 15 posto, odnosno otpuštanje njih 300.

U Dalekovodu kažu da je uprava, suočena s gospodarskom krizom i izrazitom nelikvidnošću, u dogovoru sa sindikatima, još prije godinu i pol dana započela linearno smanjenje plaća koje su sada, u odnosu na početak, manje za trećinu. Navode da je jedini cilj te izvanredne mjere štednje bilo očuvanje svih oko 2100 radnih mjesta, a ona se ne odnosi samo na radnike nego na sve zaposlenike – od članova uprave naniže.

U toj se tvrtki žale da su se u međuvremenu obistinile crne slutnje te da su, nakon što su iscrpili sve mogućnosti – i dalje odbijajući pomisao na otkaze – nedavno bili prisiljeni donijeti odluku da se stotinjak zaposlenika pošalje na čekanje

Pritom ističu da ti radnici u biti još nisu na čekanju, nego na godišnjem odmoru i još primaju punu plaću te da će na čekanje dospjeti ako se u međuvremenu situacija ne popravi.

U Dalekovodu ističu da nikad nije bilo ovako teško. Ta tvrtka je za 2011. i 2012. sklopila 130 milijuna eura vrijedne poslove na stranim tržištima, no, ističu, pogon kao što je njihov ne može preživjeti samo od rada u inozemstvu. Dalekovod prolazi kroz proces restrukturiranja i u nepovoljnom poslovnom kontekstu intenzivno razmatra varijante jačanja svoje bilance: dugoročna kreditna zaduženja, dugoročni dužnički papiri ili povećanje kapitala te se trajno opredjeljuje za internacionalizaciju poslovanja, navode.