SRUŠILO SE SVE

Čačić Kosorici: Molim vas, ne radite ništa

06.05.2011 u 15:30

Bionic
Reading

'Molimo Vladu da prestane provoditi svoj program gospodarskog oporavka jer Hrvatska to više ne može izdržati', rekao je u petak predsjednik HNS-a Radimir Čačić reagirajući na premijerkinu samohvalu o rezultatima mjera

Čačić je upozorio kako su svi ekonomski parametri loši i kako ne vidi razloga za premijerkin optimizam.

'Premijerka je rekla da ne rade na rebalansu proračuna bez obzira na porast deficita od 30 posto, u godinu dana koliko traje njezin program izgubljeno je još 56 tisuća radnih mjesta, nelikvidnost porasla s 28 na 36 milijardi kuna te nažalost imamo porast vanjskog duga za 2,7 milijardi eura i pad BDP-a od 1,4 posto, a ovaj mjesec i dodatni pad industrijske proizvodnje od 4,4 posto', naveo je Čačić samo neke od pokazatelja, napomenuvši da čak i ono što Vlada ističe kao pozitivno, izvoz, ovaj mjesec također pada.

'Moramo stati na loptu, uravnotežiti prihode i rashode, a za to će nužan biti rebalans proračuna', rekao je Čačić upozorivši da Vlada mora ozbiljno razmisliti i o inflaciji koja je u ovoj situaciji posebno opasna.

'Naša je ranjivost ogromna, samo ove godine moramo posuditi 18 milijardi eura da bi vraćali dugove i dalje se zaduživali, a pitanje je što je naš rejting za to zaduženje', upozorio je Čačić.

Čačić je istaknuo kako je najvažnije prestati se dalje zaduživati, no i upozorio kako nije vanjski dug naš najveći problem. 'Ključno je to što naši vjerovnici potpuno negativno ocjenjuju Vladu. Procjenjuju da ne radi dobro i ide u potpuno krivom smjeru, a to nas košta više nego sam dug', upozorio je Čačić te zaključio da jedino što Vlada u ovom trenu može napraviti je maknuti se.

Predsjednik HNS-a osvrnuo se i na izjave guvernera Rohatinskog te ustvrdio kako je sve što je on rekao na mjestu. 'Guverner je potvrdio činjenice te rekao sve što su izrekli i međunarodni financijski faktori', zaključio je Čačić.