ANALITIČARI ZATEČENI

Drastičan pad cijene nafte na svjetskom tržištu

06.05.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Cijene nafte ponovno su pale u petak na međunarodnim tržištima, nakon što su dan ranije dan potonule za strmoglavih 10 posto, pritisnute strahovanjima da skupa nafta nagriza potražnju i oporavak gospodarstva.

Cijene barela sirove nafte pale su na londonskom tržištu 1,98 dolara, kliznuvši na 108,82 dolara, nakon što su na početku trgovine nakratko bile u minusu više od pet dolara. Na američkom tržištu smanjile su se za 2,34 dolara i iznosile 97,46 dolara, nakon što su nakratko potunule na samo 95,25 dolara.

U četvrtak su cijene na londonskom tržištu potonule više od 10 dolara, zabilježivši nakratko minus veći od 12 dolara, naveći u povijesti trgovanja, uzdrmane padom na širem tržištu sirovina koja su potresle bojazni u vezi s gospodarskim oporavkom u Sjedinjenim Državama i Europi, s obzirom na niz slabih gospodarskih pokazatelja.

'U međuvremenu smo akumulirali podatke koji navode na zaključak da cijene iznad 110 dolara nisu održive i da utječu na potražnju i na gospodarstvo', tumači Christophe Barret iz Credit Agricolea.

'Veliki jučerašnji pad preplašio je one koju spekuliraju o rastu cijena, pa su na tržištu ostali samo oni spekuliraju o njihovom padu', rekao je Thorbjoern Bak Jensen, analitičar Global Risk Managementa.

Tržišta je dodatno pritisnuo i jači dolar, koji slabi potražnju jer nagriza kupovnu moć imatelja ostalih valuta. Mnogi analitičari ipak nastavljaju tragati za razlozima jučeršnjeg pada, tvrdeći da naizgled ne postoji pojedinačni faktor koji je potaknuo rasprodaje.

'Nema šanse da dnevni gospodarski podaci potaknu bilo rast bilo pad cijena nafte za 10 dolara tijekom jednog dana', tvrdi se u bilješci JBC Energy Research Centrea, uz napomenu da je 'po svemu sudeći najvažniji pojedinačni faktor za jučerašnju rasprodaju bio taj da je jednostavno bilo vrijeme da se tako nešto dogodi'.

Pozornost je sada usmjerena na podatke o zapošljavanju u Sjedinjenim Državama u travnju koje će vlada objaviti tijekom dana. Očekuje se da će pokazati da su američki poslodavci u prošlom mjesecu zapošljavali manje nego u ožujku, budući da su visoke cijene energije potkopale povjerenje potrošača i potpirile sumnje u snagu gospodarskog oporavka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 112,80 dolara, što znači da je bila 4,16 dolara niža nego dan ranije.