SLOVENSKI MEDIJI O MERCATORU

Nakon odbijanja Todorića slijedi novi natječaj

06.05.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Nakon što je odbijena ponuda Agrokora o kupnji 23,34 posto dionica Mercatora u vlasništvu Pivovarne Laško (PL), sada je otvoren prostor za novi pokušaj dobivanja strateškog investitora za najveću slovensku trgovačku kompaniju, navode u petak slovenski mediji.

Ljubljansko "Delo" navodi da službeno još nije poznato koji će dioničari slovenskog trgovačkog giganta na kraju potpisati sporazum prema kojemu bi se na novom međunarodnom tenderu ponudilo skoro 60 posto Mercatorovih dionica, ali da su sada otvorena vrata da se među njima nađe i Unicredit Slovenija koji ima osam posto dionica.

"Situaciju moramo proučiti s gledišta tržišta, propisa i postizanja najboljeg rezultata za banku", rečeno je za "Delo" u Unicreditu Slovenija.

S druge strane, navode mediji, uprava Pivovarne Laško još uvijek oklijeva u mogućem pristupanju takvom sporazumu, želeći iznuditi što bolje uvjete za reprogramiranje svojih kreditnih obveza prema bankama kojima duguje 450 milijuna eura, a koje su u isto vrijeme i njeni suvlasnici.

Na buduće postupke oko pokušaja prodaje Mercatora i dalje će utjecati državni regulatori. Ljubljansko "Delo" tako navodi da sporazum bankara i PL-a za prodaju natpolovičnog udjela u Mercatoru ne bi bio sporan uredu za tržišno natjecanje osim ako njihov potencijalni kupac ne bi bio "vertikalno integrirani sustav" s proizvodnjom i trgovinom, kao što je to slučaj s Agrokorom. No, takav bi se "konzorcijski sporazum" banaka i PL-a mogao naći pod povećalom drugog regulatora - agencije za vrijednosne papire (ATVP), navodi vodeći slovenski list.

Novi neuspješan pokušaj Agrokora da na natječaju dođe do dionica Mercatora poslovni list "Finance" uspoređuje sa situacijom u kojoj se nedavno našao talijanski Parmalat, kad je spriječen pokušaj da ga preuzme konkurentska francuska kompanija Lactalis.