HUM-CROMA I HOKA

'Naš program donosi gospodarski od 6 do 10 posto'

05.05.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Masterplan razvoja hrvatskog gospodarstva, koji će sadržavati ključne točke razvoja Hrvatske, bit će predstavljen 18. svibnja na 1. kongresu hrvatskih menadžera i poduzetnika pod nazivom 'Mi znamo kamo', najavili su čelnici Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika HUM-CROMA i Hrvatske obrtničke komore (HOK) na današnjoj konferenciji za novinare

Hrvatskoj treba jaka proizvodnja, a strateški zaokret prema re-industrijalizaciji hrvatskog gospodarstva prvi je korak ka oporavku i izlasku iz krize, kazao je jedan od glavnih kreatora masterplana i predsjednik CROMA-e Vladimir Ferdelji

Napominje i kako se procjenjuje da bi se primjenom mjera iz masterplana u nekom srednjoročnom razdoblju mogao ostvariti gospodarski rast od 6 do 10 posto

Masterplan ima deset glavnih područja promjena, a to su koordinirana promjena monetarne i fiskalne politike, promjena načina upravljanja državnim poduzećima, optimiziranje razvoja proizvodnje i industrije u skladu sa statusom priključenja EU, rješavanje nelikvidnosti, smanjenje parafiskalnih nameta, teritorijalni preustroj s ciljem efikasnije i jeftinije uprave, efikasnija energetska politika, efikasnije zakonodavstvo i pravosuđe, uključivanje znanosti i obrazovanja u razvoj proizvodnje te promjene u ostalim područjima.

Ferdelji je kazao kako se politika koja se vodi zadnjih 15-tak godina bazira na potpuno pogrešnoj doktrini, a to je da Hrvatska može ostvariti visoki rast na uslugama i potrošnji baziranoj na zaduživanju, prodaji imovine, a bez proizvodnje i industrije.

Smatra i kako je program gospodarskog oporavka u godinu dana primjene polučio dijametralno suprotne efekte od očekivanih - gubitak daljnjih 56 tisuća radnih mjesta, povećanje nelikvidnosti sa 28 na 36 milijardi kuna, povećanje ino duga za 2,7 milijardi eura, daljnji pad BDP-a itd.

Rješenje je u potpuno novoj doktrini, tj. da je proizvodnja temelj ekonomskog prosperiteta te da je glavna poluga proizvodnje industrija, ističe.

Što se tiče rješavanja problema nelikvidnosti Ferdelji je kazao kako treba ujednačiti prava i obveze sektora poduzetništva i države u dužničko-vjerovničkim odnosima.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je kazao kako su oni svoje prijedloge za izradu masterplana podijelili u dvije skupine - mjere za oporavak obrtništva i mjere za jačanje strukovnog obrazovanja.

Masterplan, o kojem će raspravljati sudionici najavljenog kongresa, bit će dodatno usuglašen sa ostalim gospodarskim udrugama (HUP i HGK), nakon čega će bit proslijeđen relevantnim državnim institucijama, rečeno je.