VEĆA SIGURNOST

Pad cijena nafte nakon Bin Ladenove smrti

02.05.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Cijene sirove nafte strmoglavile su se u ponedjeljak na londonskom tržištu više od tri posto nakon što su američke snage ubile vođu Al-Kaide Osama bin Ladena

U Londonu su cijene barela sirove nafte za isporuke u lipnju pale 4,22 dolara na 121,67 dolara da bi se naknadno stabilzirale na razini od 122,85 dolara. Na američkom tržištu bile su u minusu 2,40 dolara i iznosile su 111,53 dolara za barel.

Trgovina na tržištu terminskim ugovorima bila je smanjena zbog praznika u Velikoj Britaniji i još nekim zemljama, što je možda pridonijelo snažnim oscilacijama cijena, napominju trgovci.

'Vjerojatno je posrijedi refleksna reakcija utoliko što je Al-Kaida bila sastavni dio geopolitičkog rizika koji je podupirao cijene, pa će u početnoj fazi doći do rasprodaja', drži Jeremy Friesen iz Societe Generalea.

Ekonomisti upozoravaju da bi ubojstvo Bin Ladena moglo potaknuti nasilan odgovor Al-Kaide, no analitičari smatraju da je malo vjerojatno da teroristička mreža može poremetiti opskrbu naftom.

Cijene nafte pale su i prije vijesti o Bin Ladenu, nakon što su snage NATO-a tijekom vikenda ubile jednog sina libijskog lidera Muamara Gadafija, a izvori iz industrije kazali da je Saudijska Arabija povećala proizvodnju u travnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 120,35 dolara, što znači da je bila 56 centi niža nego dan ranije.