'STANJE JE SLOŽENO'

Popijač odbacio tvrdnje sindikata da se ne radi u interesu brodogradnje

29.04.2011 u 18:58

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač odbacio je danas tvrdnje čelnika Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) da Vlada i premijerka Jadranka Kosor ne ispunjavaju obećanja radnicima Brodosplita i ne rade u interesu hrvatske brodogradnje

'Sve što smo dosad učinili, radili smo u interesu brodogradilišta, radnika i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta, kako bismo uspješno završili pregovore o privatizaciji', rekao je Popijač u izjavi novinarima.

Što se tiče ugovaranja novih brodova za Brodosplit, Popijač je istaknuo da u tom procesu svatko treba odigrati svoju ulogu, pa tako i uprava brodogradilišta.

Ne mogu predsjednica Vlade i ministar gospodarstva hodati po svijetu i tražiti narudžbe za brodove, ustvrdio je Popijač.

Stanje na brodograđevnom tržištu i dalje je složeno, napomenuo je Popijač, jer još uvijek nema puno narudžbi.

Stoga on nije nezadovoljan radom uprave Brodosplita, koja i dalje ima potporu Vlade.

Također je izrazio optimizam da će se novi ugovori o izgradnji brodova u splitskom brodogoradilištu potpisati prije završetka procesa privatizacije.

Završetak tog procesa očekuje pak prije zatvaranja pregovora s EU-om o poglavlju 8. (tržišno natjecanje).

Vlada očekuje da će i ostala brodogradilišta uskoro dobiti pozitivne ocjene Europske komisije za programe restrukturiranja, tako da se proces privatizacije hrvatskih brodogradilišta približava svome kraju, rekao je Popijač.

Čelnici SMH-a danas su na konferenciji za novinare u Splitu upozorili da je dva mjeseca nakon što je Europska komisija ukinula zabranu ugovaranja poslova splitskom brodogradilištu ono dovedeno na rub stečaja jer se ne ugovara izgradnja novih brodova, za što su prozvali Vladu koja je gotovo stotpostotni vlasnik Brodosplita.

'Ovo je privatizacijska prijevara, godinu i pol se traži novi vlasnik Brodosplita, a 25. veljače ove godine Europska komisija je prihvatila plan restrukturiranja poduzeća, ali naša uprava i nadzorni odbor ne mogu ugovoriti gradnju novih brodova', kazao je povjerenik SMH u Brodosplitu Joško Franić.

Smatra da za to glavnu odgovornost snosi Vlada. 'Naše je mišljenje da odgovornost najviše snosi Vlada koja je postavila i upravu i nadzorni odbor koji su brodogradilište ostavili bez posla', ustvrdio je.

Ističe i da samoborski DIV, koji se jedini javio na natječaj za privatizaciju Brodosplita, još nije ušao u process restrukturiranja brodogradilišta iako je Europska komisija to dozvolila još prije dva mjeseca.

Franić je kazao da su tri sindikalne podružnice koje djeluju u Brodosplitu poslale pismo premijerki Kosor i zatražile hitan sastanak kako bi razmotrili stanje u splitskom brodogradilištu.

'Tražimo od Vlade konkretne odgovore, a ukoliko se do 15. svibnja ove godine ne prevlada sadašnje stanje, uzet ćemo stvari u svoje ruke', poručio je.