DO 20. SVIBNJA

Rasprava o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama

28.04.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je putem internetske stranice javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama na koji će se do 20. svibnja 2011. moći očitovati zainteresirani sudionici na tržištu elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga u Hrvatskoj, a osobito operatori, industrija i udruge za zaštitu potrošača

Ovim Nacrtom prijedloga Zakona usklađenim s pravnom stečevinom EU-a uređuje se dodatno jačanje neovisnosti, samostalnosti i učinkovitosti nacionalnoga regulatornog tijela – Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) u obavljanju regulatornih i drugih zadaća.

Također, predviđeno je jačanje mehanizama kojima se dodatno osigurava zaštita prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga, uključujući i osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na razdoblje trajanja pretplatničkih ugovora, opće uvjete poslovanja operatora i djelotvornije rješavanje sporova između krajnjih korisnika usluga i operatora elektroničkih komunikacija.

Tako se prava prepaid korisnika izjednačavaju s pravima pretplatnika, primjerice, predlaže se zabrana operatorima da uvjetuju korisnicima sklapanje pretplatničkog ugovora za jednu uslugu kupnjom terminalne opreme ili sklapanjem pretplatničkog ugovora za neku drugu uslugu. Također, prepaid korisnici imaju pravo na uvrštenje u javni imenik pretplatnika.

Nacrtom ovoga zakonskog prijedloga predviđa se da opći uvjeti poslovanja operatora javnih komunikacijskih usluga moraju biti napisani jednostavnim jezikom razumljivim prosječnom korisniku, a za operatore je predviđena obveza redovitog objavljivanja usporedivih podataka o cijenama njihovih usluga.

Mogućnost postavljanja zabrane odlaznih javnih komunikacijskih usluga proširuje se uz govorne i na podatkovne usluge (kao što su SMS i MMS poruke). Jednako tako operatori moraju osigurati korisnicima na njihov zahtjev, uz već postojeću zabranu poziva na određene vrste brojeva, i zabranu slanja ili primanja SMS i MMS poruka na ili s određenih vrsta brojeva.

Ovim Nacrtom prijedloga Zakona dodatno se unaprjeđuje i jača mehanizam za upravljanje elektroničkom komunikacijskom infrastrukturom, u cilju poticanja daljnjih ulaganja u njezinu izgradnju i razvoj te omogućivanja otvorenog pristupa internetu za sve građane.

Predviđa se poboljšanje djelotvornosti i transparentnosti postupaka planiranja i upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, uključujući i pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola za njegovu uporabu, kao i uređenje prijenosa i davanja u najam, a u cilju prevladavanja digitalnog jaza.

Također, predviđa se jačanje mehanizama za zaštitu sigurnosti i cjelovitosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, osobito u slučaju povrede osobnih podataka u elektroničkim komunikacijama, te djelotvorniji inspekcijski nadzor na tržištu elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga koji se iz djelokruga središnjeg tijela državne uprave (Ministarstva) prebacuje u nadležnost nacionalnoga regulatornog tijela (HAKOM).

Odredbe revidiranog regulatornog okvira EU u području elektroničkih komunikacija, donesenog u studenom 2009, ovim Nacrtom prijedloga Zakona preuzimaju se u nacionalno zakonodavstvo, te imaju za cilj jačanje jedinstvenoga tržišta elektroničkih komunikacija kroz promicanje djelotvornog i održivog tržišnog natjecanja, što otvara nove mogućnosti operatorima elektroničkih komunikacija u korištenju svih prednosti suvremenih i inovativnih informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje će ponuditi građanima i gospodarstvu i time pospješiti cjelokupan gospodarski i društveni razvoj.