ZORKO UPOZORAVA

Laškom prijeti stačaj ako ne proda dionice Mercatora

28.04.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Grupa Pivovarna Laško propast će ako vrhovni sud ne poništi odluku državnog regulatora za tržišno natjecanje koji je skupini ograničio slobodno raspolaganje dionicama Mercatora, izjavio je za ljubljansko Delo od četvrtka direktor PL-a Dušan Zorko

Ako ne uspijemo prodati nepotrebnu imovinu i reprogramirati zajmove, propast ćemo, izjavio je Zorko.

Ured za tržišno natjecanje u utorak je uoči sjednice nadzornog odbora PL-a, na kojoj je trebalo odlučiti o punudi koncerna Agrokor o kupnji 23,34 posto dionica Mercatora  koje su u vlasništvu PL-a, donio rješenje kojim je odlučivanje o tome zaustavljeno.

Zorko je rekao da ne želi komentirati odluku regulatora protiv koje je PL odmah uložio tužbu vrhovnom sudu, ali da je to četvrti put da se sprječava prodaja dionica najvećega slovenskog trgovačkog lanca

'Prihvaćam stajalište da je Mercator poseban strateški interes, ali ja sam odgovoran za saniranje PL-a koje je sada sasvim neizvjesno', rekao je Zorko. Dodao je da ne želi nagađati kad će vrhovni sud odlučiti o njihovoj tužbi ni je li u tom slučaju moguće nastaviti sjednicu nadzornog odbora prekinutu u utorak jer valjanost Agrokorove ponude istječe potkraj mjeseca

PL bankama duguje 450 milijuna eura, od toga devet milijuna dospijeva na naplatu potkraj travnja, a većinu preostalih dugova bilo bi potrebno reprogramirati do kraja lipnja, pa PL-u zbog blokade imovine prijeti nelikvidnost, upozorio je Zorko.

Kako u svom glavnom komentaru navodi vodeći slovenski list, inače i sam u vlasništvu PL-a, vremena i manevarskog prostora za izlazak iz sadašnjeg stanja sve je manje, a u pozadini poteza povezanih s načinom privlačenja strateškog partnera u Mercator djeluju različiti 'interesni lobiji'.

'Ostaje upitno tko je u pozadini nenadane odluke regulatora. Sukob interesnih skupina, koje su za prodaju Mercatorovih dionica ili su protiv prodaje, očituje se sasvim otvoreno, ali nema jasna odgovora koji su 'sufleri' iz pozadine pridonijeli odluci regulatora koja je prvorazredno iznenađenje i koja je donesena uoči početka sjednice na kojoj se trebalo odlučiti o prodaji 23,34 posto dionica Mercatora hrvatskom Agrokoru. Tko će biti pobjednik ili poraženi u interesnoj bitki sada ovisi o vrhovnom sudu i brzini odlučivanja o tužbi PL-a protiv odluke ureda za tržišno natjecanje', navodi list.

'Delo' navodi da, po ocjenama uprave PL-a, odluka toga ureda nije stvarno utemeljena i da iza nje vjerojatno stoje sindikati zaposlenika u trgovini te sadašnja uprava Mercatora koja ne želi spajanje s hrvatskim konkurentom. List podsjeća da su sindikati i Mercatorova uprava sredinom ožujka na djelovanje i zaštitu nacionalnog interesa u ovom slučaju pozivali i sama premijera Boruta Pahora.

Pahor je inače u izjavama s tim u vezi bio prilično suzdržan te je isticao da vlada nije vlasnik PL-a, ali i da bi se o mogućem ulasku stranog investitora morali očitovati ured za zaštitu tržišnog natjecanja i agencija za vrijednosnice.