INVESTICIJE U ISTRI

Milošević zaobišao istarski gospodarski forum

27.04.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Dvjestotinjak gospodarstvenika, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave te predstavnika regija s kojima surađuje Istarska županija okupilo se na ovogodišnjem 3. gospodarskom forumu Istre koji je danas održan u pulskom hotelu 'Histria'

Tema ovogodišnjeg skupa bile su investicije i inovativno poduzetništvo.

Riječ je o stručnom skupu koji je zamišljen kao novi način komunikacije između privatnog i javnog sektora, tako da javni sektor gospodarstvenicima prezentira mjere kojima podupire razvoj gospodarstva te s druge strane omogućuje privatnom sektoru da predstavi svoje projekte i iznese aktualnu problematiku iz svog poslovanja.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bubić otvarajući forum kazao je kako je Hrvatska suočena s posljedicama globalne krize koja je najviše utjecala na realni sektor.

Istaknuo je kako bi se vladinom programom gospodarskog oporavka trebala poboljšati ulagačka klima i pokrenuti nove investicije.

Unatoč krizi Vlada nije niti jednu kunu ukinula niti smanjila za poticanje gospodarstva, kazao je ističući kako su od prioritetnog značaja poticanje konkurentnosti i razvoja.

Istarski župan Ivan Jakovčić naveo je kako Istra trenutno ima 10.588 nezaposlenih, ali istodobno na raspolaganju ima i 196 mahom gospodarskih projekata, među kojima i one otprije poznate, ukupne vrijednosti oko 30 milijardi kuna koji bi, kako je rekao, osigurali gotovo 11 tisuća radnih mjesta.

Stoga je pozvao sve subjekte u Istri na razgovor o kvaliteti i trajnoj konkurentnosti te ostvarenju dijaloga kako bi se pronašla kvaliteta kao element trajne konkurentnosti istarskog gospodarstva.

'Moramo biti uz bok najboljih u Europi, ali bez suradnje sa znanstvenicima to ne možemo ostvariti', zaključio je Jakovčić.

Dr. Miroslav Radman govoreći o temi 'Znanstveno istraživanje: proces, projekt, produkt', istaknuo je kako se treba pripremiti za budućnost. Bez novih projekata nema budućnosti za što treba intelektualni, ljudski i financijski kapital odnosno ideje, talent i novac poručio je Radman.

Premda je bio najavljen od strane organizatora u radu foruma nije sudjelovao potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević