ŠTEDNJA

UniCredit ukinuo bonuse

09.03.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Talijanski UniCredit, u čijem je vlasništvu i Zagrebačka banka, najavio je da neće isplatiti bonuse za prošlu godinu za tri i pol tisuće zaposlenih u investicijskom bankarstvu

Takvu su odluku objasnili krizom koja ja pogodila bankarsku industriju i problemima nakon godina iscrpljujuće ekspanzije na središnju i južnu Europu, piše Financial Times

Na ovakav potez poput UniCredita, koja je jedna od pet najvećih europskih banaka, već su se odlučile mnoge kompanije zbog globalne financijske krize. Bonuse će banka UniCredit isplatiti samo onima kojima je zakonski obvezna.

Edoardo Spezzotti, direktor odjela investicijskog bankarstva izjavio je kako je odluka donesena zbog činjenice da isplata bonusa nema uporište u prošlogodišnjim rezultatima. Rezultati poslovanja objaviti će se 18. ožujka, za odjel investicijskog bankarstva očekuje se da će zabilježiti gubitke u 2008, dok bi grupa trebala ostvariti dobit od četiri milijarde eura.

U prosincu je banka izvijestila da izvršni direktor Alessandro Profumo i njegova tri zamjenika neće dobiti bonuse za prošlu godinu. U 2007, Profumo je zaradio osam i pol milijuna eura, od čega je fiksna plaća iznosila tri milijuna eura, a pet i pol milijuna eura različiti bonusi u gotovini.